OTKRIVAMO

SAD prijete sankcijama BiH zbog širenja ruskog utjecaja!

Bit će sankcionirani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način uključene u provedbu projekata Rusije, upozorio savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi SAD Endi Alen

Bijela kuća kategorično protiv širenja ruskog utjecaja u BiH. Arhiv

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

28.3.2021

Sjedinjene Američke Države zaprijetile su sankcijama svim pojedincima, kompanijama i organizacijama iz BiH koje na bilo koji način učestvuju u ruskim plinskim projektima „Sjeverni tok“ i „Turski tok“, saznaje „Dnevni avaz“.


Jasna poruka

Navodi se ovo u službenoj zabilješci sa sastanka između savjetnika za ekonomska pitanja u Ambasadi SAD u Sarajevu i šefa Odsjeka za ekonomsku multirateralu i rekonstrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Kako saznajemo, sastanku su prisustvovali Endi Alen (Andy Allen), savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi SAD u BiH, i Nijaz Čardaklija, šef Odsjeka za ekonomsku multirateralu i rekonstrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH.


- Alen je obavijestio da će Bijela kuća u vrlo skoro vrijeme donijeti dekret kojim će biti sankcionirani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili finansija) uključene u provedbu projekata „Sjeverni tok 2“ (Ruska Federacija - EU) i „Turski tok“ (Turk Stream) - navodi se u zabilješci.


Dodao je da je stav američke vlade da ova dva projekta ne predstavljaju proširivanje izvora snabdijevanja energentima, pošto je plin u oba slučaja ruski, već samo sredstvo dodatnog jačanja ruskog utjecaja u Evropskoj uniji, a posebno na Balkanu.


RS i Srbija

- Po donošenju predsjedničkog dekreta svi pojedinci, kompanije i organizacije angažirane na plinovodima “Sjeverni” i “Turski tok” dobit će rok od mjesec da se postepeno, ali potpuno povuku iz oba projekta. U suprotnom, bit će izloženi širokoj lepezi sankcija - naglašeno je.


Prvi radovi na izgradnji kraka plinovoda „Turski tok“ kroz BiH trebali bi krenuti krajem ove ili početkom 2022., kazao je direktor preduzeća „Gas-Res“ Ljubo Glamočić.


Republika Srpska će za pet godina biti priključena na plinovod „Balkanski tok“, optimistične su najave iz Banje Luke nakon potpisivanja sporazuma između „Gas-Resa“ i „Srbijagasa“.


- Uz autoput Beograd - Banja Luka, gradit će se i plinovod - saopćeno je iz „Gas-Resa“ sredinom marta. 

BiH je na "Turskom toku"

Do kraja marta „Energoinvest“ će potpisati novi ugovor s ruskim „Gazpromom“ o promjeni rute za isporuku plina našoj državi. To znači da će BiH ubuduće ruski plin dobivati putem “Turskog toka”.


Potpisnik ugovora između bh. strane i „Gazproma“ je sarajevski „Energoinvest“. Oni su prije nove godine dobili zahtjev ruske kompanije za potpisivanje aneksa ugovora kojim se snabdijevanje plinom prebacuje na ''Turski tok''. Dakle, snabdijevanje bi išlo preko Turske, Bugarske i Srbije, umjesto dosadašnje rute - preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.