OD VEČERAS

Počinje ljetno računanje vremena: Kazaljke se u 2 pomjeraju na 3 sata

Nastupit će i promjene u primjeni tzv. jeftinije električne energije

Ljetno računanje vremena traje do kraja oktobra. Ilustracija

Piše: A. Č.

27.3.2021

U nedjelju, 28. marta, počinje ljetno računanje vremena. U 2 sata ujutro kazaljke se pomjeraju na 3 sata.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjeća da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako što se kazaljke na satovima pomjeraju za 60 minuta unazad. 

Još prošle godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, ali je trenutno na snazi odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Iako je mijenjanje vremena u načelu korisno za uštedu energije tokom ljeta.

Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor - ne postoji nikakav zakon koji govori da se to mora učiniti. Trenutno većina evropskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Prelaskom na ljetno računanje vremena u nedjelju, 28. marta, nastupit će i promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova za kupce električne energije koje snabdijeva JP ''Elektroprivreda BiH''. 

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila niži dnevni tarifni stavovi (tzv. jeftinija električna energija) primjenjivat će se radnim danima i subotom u intervalima od 14 do 17 i od 23 do 8 sati, a nedjeljom cijeli dan. 

Za sve ostale kupce JP “Elektroprivreda BiH” niži dnevni tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima u intervalu od 23 do 8 sati, a subotom i nedjeljom cijeli dan, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP ''Elektroprivreda BiH''. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.