ZAFRANOVIĆ POTVRDIO

Snimanje filma "Djeca Kozare" počinje najesen

Vlada RS osigurat će 200.000 KM iz budžeta za snimanje ovog filma

Zafranović: Cijeli film bit će snimljen na području Kozare. Arhiv

Srna

27.3.2021

Poznati hrvatski režiser Lordan Zafranović zahvalio se Vladi Republike Srpske za finansijsku podršku filmu "Djeca Kozare" i potvrdio da će snimanje ovog ostvarenja početi najesen. 

- Riječ je o značajnim sredstvima, pogotovo ako se ima vidu kroz šta sve zemlje u svijetu danas prolaze zbog aktuelne pandemije koronavirusa - rekao je Zafranović za "Glas Srpske".

Zafranović, koji živi i radi u Pragu, kaže da je još daleko sklapanje konačne finansijske konstrukcije, ali da najavljeni početak snimanja filma neće biti pomjeran.

- Snimat ćemo ga u etapama. Prva klapa bi trebalo da padne na jesen u Srpskoj. Cijeli film će biti snimljen na području Kozare, na samom stratištu - naveo je Zafranović.



Zafranović: Neće biti prolongiranja početka snimanja. Arhiv

Ponovio je da će film predstaviti svu tragediju stradanja djece, srpskog i drugih naroda koja se desila u vrijeme Drugog svjetskog rata i ispričati tragičnu priču o genocidu koji je počinila NDH.

- Da bi došlo do pomirenja i razumijevanja treba snažno izgovoriti istinu, a ovoga puta o zločinima nad djecom u vremenu NDH i nacističke okupacije. Dugo je ta tema bila zatvorena i došao je trenutak da se snimi i film - naglasio je Zafranović.

On kaže da je u međuvremenu otvorio i firmu u Banjoj Luci koja bi se trebala baviti prikupljanjem dodatnih finansijskih sredstava, ali i promocijom ovog filmskog projekta.

Vlada RS zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da u svrhu finansijske podrške ovom filmu osiguraju iz budžeta za ovu godinu 200.000 KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.