ODGOVOR

Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla: Verifikacija diploma uposlenika izvršena po nalogu Vlade TK

Kada je riječ o strukturi zaposlenih čije diplome nisu validne, utvrđeno je da je riječ o službi za arhivsko-kancelarijsko poslovanje, službe za unutrašnje obezbjeđenje i tehničke službe

Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla. Avaz

E. T. / N1

27.3.2021

Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović kazao je kako je po nalogu Vlade TK izvršena verifikacija valjanosti diploma uposlenika te je utvrđeno za njih 15 da ne postoje u matičnim evidencijama obrazovnih institucija iz kojih su navodne diplome izdate. 


Kada je riječ o strukturi zaposlenih čije diplome nisu validne, utvrđeno je da je riječ o službi za arhivsko-kancelarijsko poslovanje, službe za unutrašnje obezbjeđenje i tehničke službe.


Oni su donosili ovjerene diplome kod notara

- Ovo je prvi put jedna cjelovita akcija da se izvrši provjera. Kod nekih ljudi je nastupila panika. Kada smo utvrdili da tih uposlenika nema u evidencijama obrazovnih institucija, Pravna služba postupila je po proceduri. Obavještava se uposlenik kojem se daje pet dana da se očituje i onda se konsultuje sindikat nakon čega se prekida ugovor o radu. Nije mi bilo prijatno da nekom nakon 30-35 godina rada dam otkaz - rekao je Jusufović u Novom danu.


Kazao je kako je riječ o osobama koje su imale osnovnu školu i s tom diplomom primljene, a da su tokom rada, kako bi imale veću platu, “završavale” srednju školu ili obuku za VK i KV.


- To se dešavalo u zadnjih 10-12 godina. Oni su donosili ovjerene diplome kod notara, predavali u našu Službu za kadrovske poslove i niko nije sumnjao u validnost dok nije krenuo proces verifikacije kada smo se obraćali školama. Po službenoj dužnosti morao sam podnijeti krivične prijave - rekao je Jusufović.


Istakao je da još nije vidio falsifikovanu diplomu srednje medicinske škole ili Medicinskog fakulteta, ali da ne isključuje mogućnost da se i to utvrdi s obzirom da verifikacija nije do kraja završena.


Govoreći o vakcinaciji uposlenika UKC Tuzla, kazao je da se do sada vakcinisalo 544 uposlenih i da ih ima još na spisku koji žele. Vakcinisani su AstraZenecom i do sada niko nije imao težih reakcija.


Situacija je teška iz sata u sat

Kazao je da je situacija pogoršana i da se mijenja iz sata u sat kada je u pitanju broj oboljelih i njihove kliničke slike. Naglasio je kako je svaki vikend kritičan, da su im kapaciteti popunjeno do 90 posto i da su pripremili i rezervne kapaciteti kako bi mogli primiti sve pacijente.


- Situacija je teška iz sata u sat. Nismo još popunjeni, ali očekujemo tokom vikenda da budemo popunjeni. Na respiratorima je 12 ljudi. Nije više mladih, i dalje preovladava starija populacija, ali ima i puno mladih. Situacija je zabrinjavajuća. Opomena mladima da nisu ovaj put izuzeti - kazao je Jusufović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.