TRŽIŠTE NEKRETNINA

Pandemija donijela neizvjesnost: Prodaja stanova sve slabija, a cijene im rastu

Došlo je do smanjenja ponude jer su izostale nove investicije, kaže Sivrić

U 2020. završeno je 2.429 stanova, što predstavlja pad za 16,5 posto u odnosu na isti period 2019. godine. Avaz

Piše: M. Smajkić

29.3.2021

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na tržište nekretnina i pad prometa u ovoj oblasti, pokazuju posljednji podaci Agencije za statistiku BiH.

Broj prodatih stanova u četvrtom tromjesečju lani u odnosu na isti period 2019. manji je za čak 35,3 posto.

Promet pada

Iako promet pada, ipak prosječna cijena prodatih novih stanova raste. Tako je prosječna cijena, prema podacima Agencije, u posljednja tri mjeseca prošle godine iznosila 1.724 KM po kvadratu. U poređenju s četvrtim tromjesečjem u 2019. godini, prosječna cijena prodatih stanova u istom periodu lani viša je za 2,7 posto.

Na ovakvu situaciju utječe i činjenica da je novih investicija sve manje. U prilog tome idu i statistički podaci koji pokazuju da je u četvrtom tromjesečju lani broj završenih stanova iznosio svega 741, što predstavlja nominalni pad za 38,7 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

Sivrić: Ovo što se gradi je zanemarivo. Avaz

Povlače novac

Agenti za prodaju nekretnina kažu da je prisutna neizvjesnost na tržištu. Korekcija cijena nema jer, kako objašnjava Franjo Sivrić, pionir među agentima za prodaju nekretnina, ponuda je smanjena zbog izostanka novih investicija.


- Investitori se sve teže usuđuju graditi u ovom periodu jer je prilična nepoznanica kakva će biti situacija zbog pandemije. Mnogi ljudi su ostali bez posla, primanja su umanjenja i građani se i dalje iseljavaju iz BiH. I ovo što se gradi je zanemarivo. Također, primjetna je i nesigurnost čuvanja novca u bankama, pa se sredstva povlače i ulažu u nekretnine - govori nam Sivrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.