SO SREBRENICA

Ćamil Duraković za "Avaz": Ne želimo tolerisati političko nasilje

Nismo dalje željeli učestvovati u radu koji nema ništa drugo za cilj osim, isključivo, nametanje pravila lokalnog SNSD-a propraćenog od drugih srpskih stranaka, kazao je Duraković

S današnje sjednice. S. Smajlović

Piše: A. Jamaković - S. Smajlović

29.3.2021

Nakon polaganja svečane zakletve, šest bošnjačkih odbornika napustilo je današnju konstituirajuću sjednicu SO Srebrenica jer nisu prihvaćeni njihovi prijedlozi oko formiranja vlasti.

Kako je za portal Avaza potvrdio odbornik Ćamil Duraković, htjeli su biti dio konstruktivnog političkog dijaloga zarad funkcioniranja lokalne zajednice u interesu svih građana.

- Probosanki politički blok, odnosno Koalicija „Moja adresa: Srebrenica“ i Demokratska fronta koja ima jednog odbornika, postavio se na način da smo umanjili naše zahtjeve koje smo prvobitno usaglasili i potpisali, a kako bi dali partnerima i srpskog političkog bloka da uvaže Bošnjake kao narod i da prestanemo sa preglasavanjima i političkim nasiljem. Nažalost, u protekla tri dana, iako smo minimalistički nastupali prema njima, nismo dobili saglasnost na predloženi tekst sporazuma –  kazao nam je Duraković.

Pojasnio je da je to miminum njihovih uslova kako bi ušli u bilo kakvu vlast, ali da danas nije bilo spremnosti da se oni prihvate.

- Jedinstveni smo i napustili smo dalje konstituiranje sjednice. Mora se imenovati predsjednik Skupštine iz reda bošnjačkog naroda. Nismo dalje željeli učestvovati u radu koji nema ništa drugo za cilj osim, isključivo, nametanje pravila lokalnog SNSD-a propraćenog od drugih srpskih stranaka. Nećemo isključivost, nadglasavanje, dio takvog političkog ambijenta ne želimo biti. Tražimo da zastupljenost u lokalnoj vlasti bude ravnomjerna, a onda vam dođu partneri i kažu uzmite ili ostavite – rekao nam je Duraković.

Dodaje da neće dozvoliti da im se nameću pravila kao ni miješanje u njihova kadrovska rješenja.

-    Opredijeljeni smo za dijalog, ali ne želimo tolerisati političko nasilje – kazao nam je Duraković.


Nije izabran predsjedavajući SO. S. Smajlović

Sjednicu je nastavilo 15 srpskih odbornika koji su izabrali komisiju za izbor i imenovanje i za bužet i finansije.


Bošnjaci traže da imaju predsjednika SO i sekretara SO, zamjenika načelnika, tri direktora javnih preduzeća i isto toliko načelničkih mjesta u lokalnoj upravi.


Međutim, srpska strana također želi mjesto sekretara SO.


S obzirom na to da nije izabran predsjedavajući SO, nije ni konstituisana SO, što se očekuje do kraja sedmice, ako   koalicioni partneri postignu dogovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.