PORUKE

Stejt department: Stav SAD o genocidu u Srebrenici je nepokolebljiv, bolno poglavlje historije ne smije biti negirano

Međunarodni sudovi zaključili su da se 1995. godine u Srebrenici dogodio genocid, navodi Stejt department

Stejt department: Jasna poruka. Arhiv

Glas Amerike

30.3.2021

"Stav Sjedinjenih Država o genocidu u Srebrenici je dugotrajan i nepokolebljiv", odgovor je neimenovanog predstavnika za medije američkog Stejt departmenta, na upit Glasa Amerike povodom tvrdnji crnogorskog ministra Vladimira Leposavića iznesenih u parlamentu Crne Gore koje su u dijelu međunarodne i crnogorske javnosti shvaćene kao negiranje i relativizacija genocida počinjenog u Srebrenici jula 1995. godine.


- Međunarodni sudovi zaključili su da se 1995. godine u Srebrenici dogodio genocid. Ovo bolno poglavlje evropske historije nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno - navedeno je u odgovoru Glasu Amerike.



Reakciji Stejt departmenta prethodio je stav Evropske unije koja je istakla da odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, poručila je Ana Pisonero Hernandez portparolka Evropske komisije.


- EU je unija vrijednosti. Poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam, protivriječi najfundamentalnije od tih vrijednosti - objavila je Pisonero Hernandez na društvenoj mreži Twitter.


Povodom navoda Leposavića reagovala je i ambasada Niozozemske u Crnoj Gori.


- Činjenica: U julu 1995. u Srebrenici je počinjen genocid kao što je potvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Čvrsto tražimo od crnogorske Vlade da se uzdrži od preispitivanja jer to otvara rane – kao i da se izjasni protiv negiranja genocida i istorijskog revizionizma. Napredovanje počinje priznavanjem istine - navedeno je u Twitter objavi niozemske ambasade u Podgorici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.