SAZNAJEMO

Radnici optužuju Alića, on sve prebacuje na Vladu FBiH: Rat u Sindikatu "BH Telecoma"

Grupa radnika optužuje predsjednika Alića za finansijske pronevjere, antistatutarno djelovanje i samovolju u radu, Alić negira ove optužbe

BH Telecom i Fikret Alić. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

31.3.2021

Krajem prošle godine nekolicina članova Sindikata„BH Telecoma“, potpomognuta predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedinom Šatorovićem, protestirala je ispred zgrade Vlade FBiH zahtijevajući granski kolektivni ugovor.


Većinska volja

No, grupa radnika „BH Telecoma“, kako su sebe predstavili, javila se „Avazu“, tvrdeći da za ove proteste nije postojala većinska volja Sindikata te da su oni bili rezultat samovolje predsjednika Sindikata Fikreta Alića.

-Tokom štrajka, kod posljednjih pregovora, nije održan niti jedan sastanak pregovaračkog tima Sindikata „BH Telecoma“. Parafirao je Prijedlog granskog kolektivnog ugovora bez saglasnosti Centralnog odbora, a tek poslije je tražio saglasnost za njegovo potpisivanje - navode radnici.

Tvrde, također, da Alić godinama samovoljno postupa kao predsjednik Sindikata, da je tokom ovih godina počinio niz povreda Statuta i zakona te da netransparentno i nezakonito troši novac Sindikata, u čemu se ne konsultira s ostalim organima Sindikata, poput Centralnog odbora.

- Alić netransparentno troši finansijska sredstva i o tome nikog ne obavještava. Posljednji finansijski izvještaj podnio je 2019. za 2018. godinu. Samovoljno koristi biznis karticu, koja je vezana za glavni račun, iako ne bi trebala biti, i ne obavještava članove Centralnog odbora, iako je dužan. Kako izgleda njegovo trošenje novca, reći će vam podatak da je samo na advokatske usluge povećao troškove za nekoliko stotina hiljada KM i da je samo jedna advokatska kuća od Sindikata „BH Telecoma“ naplatila više od 100 hiljada maraka - navode radnici „BH Telecoma“.

Zbog svega su, kako ističu, pokrenuli i nekoliko sudskih procesa protiv Alića.

- Sindikalni odbor Generalne direkcije u decembru 2020. donio je odluku o podnošenju krivične prijave protiv Alića Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Alić je na ovo reagirao tako što je inicirao smjenu rukovodstva Sindikalnog odbora Generalne direkcije i njenih predstavnika u Centralnom odboru, a sve s ciljem kako bi iz rada, a u konačnici i članstva Sindikata, eliminirao one koji kritiziraju i ne podržavaju njegov način rada i trošenja sredstava Sindikata „BH Telecoma“ - navode članovi Sindikata.


Alić: Nemam problem s prijavama. Arhiv

Vođenje štrajka

Predsjednik Sindikata „BH Telecoma“ Fikret Alić za „Avaz“ ističe da ove optužbe dolaze od osoba koje su isključene iz Sindikata. Razlog njihovog isključenja je, kako kaže, neučestvovanje u organizaciji, pripremi i vođenju štrajka krajem prošle godine.

Alić tvrdi da nije upoznat s krivičnom prijavom koja je protiv njega podnesena, ali priznaje da je do sada protiv njega podnesen niz prijava.

-Otkad se bavim sindikalnim radom i otkad se borim protiv Vlade FBiH, dobivao sam razne krivične prijave, koje nikad nisu ugledale svjetlo dana, ali nemam problem s tim. Ako imaju išta protiv mene, neka izvole - kaže Alić.



Nastavio raditi po svom

Faksimil zahtjeva za smjenu Fikreta Alića. Avaz

Kako ističu radnici, ponovo su se obratili Sudu, koji je poništio Alićev pokušaj smjene rukovodstva, no tvrde da je on i dalje nastavio raditi po svom.

-Nažalost, članovi Centralnog odbora i predsjednik Sindikata Fikret Alić su nakon donošenja ove odluke Općinskog suda u Sarajevu postupali suprotno te i dalje pravili štetu, zbog čega smo Kantonalnom tužilaštvu podnijeli još jednu prijavu. Imamo informacije da je i u ranijem periodu protiv predsjednika Alića podneseno više krivičnih prijava - navode članovi Sindikata.

Vlada FBiH pokušala je na čelo Sindikata instruirati svog čovjeka, nisu uspjeli i ovo je nastavak tih pritisaka, navodi Alić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.