SJEDNICA PD PSBIH

Pred zastupnicima odluka o smjeni ministra Lučića

18. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Parlamentarna skupština BiH. Arhiv

Piše: D. H.

30.3.2021

Počela je 18. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na današnjoj sjednici pred zastupnicima će biti Odluka o potvrđivanju smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama (P.Z.E.I) čiji je prеdlаgаč Vijeće ministara BiH.

Parlament će se baviti izvještajem o prijedlogu zaključka poslanika Jasmina Emrića koji se tiče izgradnje Pelješkom mosta, a kojim je pozvano Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH na preduzimanje svih potrebnih pravnih radnji diplomatskim putem prema Republici Hrvatskoj odnosno Evropskoj uniji u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, donošenje, posebnog zakona o moru Bosne i Hercegovine i pokretanje pravnih procedura prema međunarodnim pravosudnim instancama, kao i informaciju o svim pokrenutim aktivnostima i događajima u vezi s realizacijom tačaka Deklaracije iz nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Pored toga, razmatrat će se imenovanje dva predstavnika akademske zajednice i jednog predstavnika nevladinog sektora u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te Izbor sedam članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Razmatrat će se i poslanička inicijativa Zukana Heleza kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da do prve aprilske sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dostavi najmanje jedan zakon Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i uvrsti ga na prvu aprilsku sjednicu, te da do kraja tekuće godine na svaku narednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dostavi najmanje po jedan zakon iz oblasti 14 prioriteta koje je Evropska komisija stavila kao prioritet pred vlasti BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.