USVOJEN ZAKLJUČAK

Klub SBB-a u Skupštini KS: Vlada FBiH da kaže kada će početi isporuka vakcina

Zastupnici nisu usvojili zaključke Kluba SDA

Marić: Konačno dati odgovore građanima. Printscreen

Piše: A. Č.

30.3.2021

Nakon iscrpne rasprave o epidemiološkom stanju u Kantonu Sarajevo, zastupnici su usvojili zaključke Kluba SBB-a, a odbili zaključke Kluba SDA.

Zaključak SBB-a glasi:

- Skupština KS, zahtjeva od vlade FBiH, da napokon odgovori građanima glavnog grada BiH, kantona Sarajevo i FBiH, kada će istinski početi isporuka, navodno kupljenih vakcina?

Svjedoci smo višemjesečnih obmana cjelokupne javnosti, vezanih za ovo goruće pitanje i lažnih obećanja da će vakcine biti dostavljene, "idućeg" ponedjeljka! Ove opetovane neistine, vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i ponižavaju građane, koji su prinuđeni da spasonosne vakcine traže u susjedstvu, zbog činjenice da je vlada FBiH, nesposobna, ili nema kredibiliteta da vakcine nabavi od bilo kojeg dobavljača. Građani su ponajmanje krivi za urušavanje kredibiliteta vlade i njenu kompromitaciju u međunarodnim okvirima - i stoga zaslužuju, barem minimum poštovanja njihovih prava na zaštitu zdravlja i prava na život!

Ukoliko se vlada ogluši i ovaj put na apel, jasno je da mora preuzeti punu odgovornost za svakovrsne posljedice, ne samo zdravstvene prirode, već i svake druge! - navedeno je u zaključku.


Pet zaključaka

Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo predložio je pet zaključaka, a koji nisu usvojeni :

1. Zadužuje se Ministarstvo zdravstva da putem Doma zdravlja odmah formira mobilne timove za građane koji imaju razvijene simptome i koji su imunokompromitoivani na kućnim adresama;

2. Zadužuju se Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab da sve službene automobile Vlade Kantona Sarajevo, ministarstava, upravnih organizacija, javnih preduzeća i ustanova, kao i vozače stave u službu kućnih testiranja;

3. Zadužuje se Vlada KS, Krizni štab i Ministarstvo zdravstva KS da ponudi janvosti detaljan plan vakcinacije s jasno naznačenim prioritetnim grupama i sa mogućnosti dobrovoljne prijave zainteresiranih građan koji ne spadaju u prioritetne kategorije,


Treći pokušaj

4. Zadužuje se Vlada KS, Krizni štab i Ministarstvo zdravstva KS da osiguraju dostatne količine Clexana,

5. Zadužuje se Vlada KS, Krizni štab i Ministarstvo zdravstva KS da ograniče cijene laboratorijskih nalaza, testova i drugih usluga za liječenje i prevenciju Covid 19 i u privatnim zdravstvenim ustanovama kao i da ograniče marže na lijekove i imunološke dodatke koji se koriste u borbi protiv COVID-a.

Mahir Dević kazao je kako treću sjednicu zaredom SDA predlaže zaključke, s ciljem preporuke Vladi KS u borbi protiv pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.