BILATERALNI SASTANAK

Di Majo s članovima Predsjedništva BiH: Italija zagovara proširenje EU na područje zapadnog Balkana

Razgovaralo se o migrantskoj krizi i o oblasti sigurnosti, kao i o osiguranju uslova za koordinaciju migracijskih procesa

Istaknut je značaj kontinuirane podrške Republike Italije unutar EU. Predsjedništvo BiH

A. J.

30.3.2021

Članovi Predsjedništva BiH primili su ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđija Di Maja (Luigi Di Maio).

Tom prilikom izrazili su dobrodošlicu italijaskom šefu diplomatije i zahvalili za dolazak u BiH i bilateralnu posjetu, i pored uslova otežanih pandemijom koronavirusa.

Također su izrazili zahvalnost za kontinuiranu zainteresovanost Italije za razvijanje dobrih i prijateljskih odnosa sa BiH, čemu doprinosi i predan angažman ambasadora Nikole Minazija (Nicola Minasi) i Ambasade Italije u BiH, a koji je bio u današnjoj delegaciji.

Učesnici sastanka su razmijenili informacije o političkim procesima prouzrokovanim pandemijom i o načinima borbe protiv širenja COVID-19, te o problemima u procesu nabavke vakcina. Razgovaralo se o potrebi podrške EU Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije, ne samo u odgovoru na humanitarnu i zdravstvenu krizu, već i u ublažavanju socio-ekonomskih posljedica.



Učesnici sastanka su razmijenili informacije o političkim procesima prouzrokovanim pandemijom. Predsjedništvo BiH

Di Majo je rekao da Italija zagovara proširenje EU na područje zapadnog Balkana i nastavak procesa reformi i evropskih inegracija BiH. Istaknut je značaj kontinuirane podrške Republike Italije unutar EU u narednim koracima pristupanja Bosne i Hercegovine EU, te u nastavku ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.


Prilikom susreta je razgovarano o bilateralnim odnosima i ugovornom regulisanju odnosa, a za koje je rečeno da su dobri i prijateljski  i da treba nastaviti kontinuitet saradnje u njihovom unapređenju. Rečeno je da BiH, kao pomorska zemlja, želi pružiti konstruktivan doprinos svim procesima koji se tiču zaštite Jadrana kao zajedničkog dobra.


U razgovoru je kazano da ima prostora za intenziviranje saradnje u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima od interesa za obje zemlje. Istaknuto je da je Italija jedan od najznačajnijih partnera BiH u okviru ekonomske saradnje i vanjske trgovine. Poseban akcenat je dat učešću mladih ljudi BiH i zapadnog Balkana u procesima unutar EU, a koji se tiču budućnosti EU i zapadnog Balkana kao integrisanog dijela EU.


Također se razgovaralo o migrantskoj krizi i o oblasti sigurnosti, kao i o osiguranju uslova za koordinaciju migracijskih procesa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.