NASTAVAK SARADNJE

Reis Kavazović od Satlera zatražio da se založi da COVAX isporuči vakcine BiH

Reis je od ambasadora Satlera zatražio da se založi kod evropskih dužnosnika u Briselu da što hitnije iz COVAX sistema BiH isporuče vakcine

A. K.

Sastanak reisa Kavazovića i šefa Delegacije EU Johana Satlera

Foto: MINA


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u svom kabinetu primio šefa Delegacije Evropske unije (EU) ambasadora Johana Satlera (Johanna Sattlera).

Ambasador Satler je na početku sastanka reisu-l-ulemi zahvalio na jučerašnjem apelu koji je uputio bh. dužnosnicima, intelektualcima i ulemi, pozivajući ih, naročito političare, da lijepo komuniciraju s javnošću, i da u međusobnim odnosima ne koriste jezik mržnje, ljage i podmetanja, već da se posvete spašavanju ljudskih života i rješavanju problema ljudi.

Isporuka vakcina

Istakao je da je on lično posvećen dobrobiti Bosne i Hercegovine, bez obzira što ga neki krugovi optužuju za pristranost i priklanjanje jednoj od strana. Predložio je da se u ovoj godini, koja nije izborna, okupe vjerski lideri i ljudima upute pozitivne riječi, riječi nade i utjehe, i da to, po mogućnosti učine zajedno s političkim liderima.

Reisu-l-ulema je od ambasadora Satlera zatražio da se založi kod evropskih dužnosnika u Briselu da što hitnije iz COVAX sistema Bosni i Hercegovini isporuče vakcine, napominjući da je situacija s pandemijom u našoj zemlji istinski alarmantna.

Fokus na Srebrenici

Ambasador Satler je reisu-l-ulemu upoznao i o tome da Evropska unija ovdje želi realizirati projekat koji bi podrazumijevao jednak broj imama, svećenika i sveštenika, kojima bi se predstavile evropske vrijednosti koje bi naša zemlja trebala usvojiti na putu prema evropskim integracijama, te objasnili principi na kojima Unija počiva.

Ambasador Satler je reisu-l-ulemu pitao kako bi bilo najbolje pomoći povratnicima u Srebrenicu, ali i svim drugim povratnicima, kako bi se oni osjećali sigurno i kako bi ostali na svojim ognjištima.

Reisu-l-ulema je kazao da bi Evropska unija u fokus trebala staviti Srebrenicu i osigurati jednake uvjete boravka svima koji žive u tom gradu.

NA VRH

Podijeli članak na