ZASTUPNICA SBB-A

Đapo pitala Turković: Zašto ste ignorirali pismo našeg ambsadora u Rusiji?

Umjesto da nabavlja vakcine i spašava živote, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković obilazi arapske zemlje, kazala je Đapo

Piše: D. H.

30.3.2021

Edita Đapo: Ministrica obilazi arapske zemlje umjesto da radi na nabavci vakcina. Avaz

U Sarajevu se danas održava 18. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Zastupnica SBB-a Edita Đapo postavila je pitanje ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković o njenom djelovanju u cilju nabavke vakcine, ali i odnosu koji ima prema Parlamentu BiH.


- Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković otkako je izabrana u Vijeće ministara BiH niti jednom nije prisustvovala sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To pokazuje njen odnos prema ovom uvaženom Domu i prema građanima, navela je Đapo.


Đapo je istakla da kada se posmatra evropski kontitnent, pa i šire, potvrđeno je to da je najveća smrtnost uzrokovana koronavirusom zabilježena u BiH. 


- Nadalje, žalosno je da smo jedina država koja vakcinu dobiva kao sadaku. Naročito se to odnosi na prostor Federacije BiH, gdje su zbog propusta u nabavci milion vakcina koje je pronašao ambasador BiH u Rusiji, građani - pogotovo Bošnjaci - najugroženiji.


Imajući u vidu ove činjenice, ministricu Turković, kao zastupnica u Parlamentu BiH, Đapo je pitala sljedeće:


- Zašto niste poduzeli sve potrebne aktivnosti kada ste dobili pismo od Ambasadora BiH u Rusiji o mogućnosti direktne nabavke vakcina, u smislu da ste dopis hitno poslali na resorna ministarstva, urgirali nakon par dana, zahtjevali da se to pitanje stavi kao tačka dnevnog reda sjednice Vijeća ministara s obzirom da ste dopredsjedavajuća Vijeća ministara? Ministrice Turković, zašto niste dostavili akt ambasadora na Koordinaciono tijelo za prirodne i druge nesreće, koje ste dozvolili da se potpuno ugasi, a svjedočili smo na početku pandemije dok je ministar sigurnosti bio Fahrudin Radončić koji je vodio ovo tijelo da su se tu koordinirale sve potrebe cijele BiH i mjere za cijelu državu?


Budući da ministrica Turković nije prisustvovala sjednici, čini se da je Turković važnije da je danas u posjeti Omanu i drugim arapskim zemljama umjesto da sa proizvođačima ugovara što skoriju isporuku vakcina za našu zemlju i njene građane, rekla je Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.