ANTICIVILIZACIJSKI ČIN

Brojne osude zbog crtanja kukastog križa na Čičkovoj smrtovnici

Reakcije Sarajlija tješe, pokazuju da je ovo čin pojedinca, navode

Kukasti križ na smrtovnici Želimira Altarca Čička. Facebook

A. K.

31.3.2021

Nižu se reakcije povodom skrnavljenja uspomene na Želimira Altarca Čička crtanjem kukastog krsta na njegovoj smrtovnici.

- Kukasti križ na smrtovnici Želimira Altarca Čička prijetnja je Jevrejskoj zajednici ali i svima nama. Mi koji želimo Sarajevo po mjeri svih njegovih građana taj kukasti križ moramo doživjeti kao nacrtan na vlastitim vratima, direktnu prijetnju i opasnost. Trenutno, samo tako možemo vratiti osjećaj sigurnosti i našim sugrađanima Jevrejima - saopćili su iz Naše stranke.

Na neki način on i jeste nacrtan na vratima svih nas, dodaju, jer je nacrtan na smrtovnici Želimira Altarca Čička čiji je rad na polju kulture neizbrisivo utkan u identitet građana Sarajeva.

- Reakcije Sarajlija tješe, pokazuju da je ovo čin pojedinca. Međutim, samo brzo procesuiranje tog pojedinca osigurat će da ovakva nedjela ostanu rijetka. Nadamo se da će se to i desiti - poručuju iz Naše stranke.

Iz UABNOR-a zahtijevaju da nadležni organi MUP-a KS odmah pokrenu istragu i kazne počinioce.

- Varvarski čin iscrtavanja kukastog križa na smrtovnici sarajevske legende Želimira Altarca Čička jeste odraz sve učestalijih napada na zajednički život u BiH. Ovakvi slučajevi su atak na civilizacijske vrijednosti BiH, njenu kulturnu supstancu i historijsko naslijeđe. SABNOR BiH će uvijek braniti antifašističke vrijednosti radi kojih su najbolji među nama dali i svoje živote i neće dozvoliti neofašistima da ugrožavaju život i evropsku perspektivu u BiH - naveli su iz UABNOR-a.

Ovaj sramni čin prokomentirao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Očekujem da policija u što kraćem roku pronađe izvršioce sramotnog čina crtanja kukastog križa na osmrtnici Želimira Altarca Čička. Antisemitizmu i fašizmu se ne smije dati ni centimetar prostora - kazao je Komšić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.