SAOPĆENJE

Ambasade SAD i Švedske, Delegacija EU i OSCE: Nepristrasno, odgovorno i efikasno pravosuđe od suštinske važnosti na putu ka EU

Delegacija EU u BiH, Ambasada SAD, Misija OSCE-a i Švedska ambasada u BiH navode da podržavaju funkcionalnu nezavisnost Ureda disciplinskog tužioca i njegov važan posao

Zgrada Delegacije EU: Osigurati da Ured disciplinskog tužioca može provoditi mandat nezavisno. Avaz

Fena

31.3.2021

Delegacija EU u BiH, Ambasada SAD u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Švedska ambasada u BiH, u svojstvu države koja predsjedava OSCE-om u 2021., istakli su u zajedničkoj izjavi da je nepristrasno, odgovorno i efikasno pravosuđe od suštinske važnosti za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.


Navode da je Ured disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) presudan za osiguravanje garancije da svi nosioci pravosudnih funkcija i članovi VSTV-a u BiH promovišu te principe i pridržavaju se najviših etičkih standarda.


Također, naglašeno je da je EU u Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji preporučila "jačanje operativne autonomije i nezavisnosti u donošenju odluka Ureda disciplinskog tužioca", te smanjenje mogućnosti "neprimjerenog uplitanja".


- Da bi se vratilo povjerenje građana u pravosuđe potrebno je, između ostalog, osigurati da Ured disciplinskog tužioca može provoditi mandat nezavisno i nepristrasno, bez ikakvog neprimjerenog pritiska ili ličnih napada na integritet njegovih članova. Podržavamo funkcionalnu nezavisnost Ureda disciplinskog tužioca i njegov važan posao, te sve napore koji će osigurati da se niko ne upliće u njegove istrage - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.