HELSINŠKA KOMISIJA SAD

Senator Kardin: Uznemiren sam što se dovodi u pitanje zaključak međunarodnih sudova o Srebrenici

Činjenice u vezi sa onim što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine su dokumentovane, kazao je Kardin

Predsjedavajući američke Helsinške komisije senator Ben Kardin. Agencije

N. Aj./ Glas Amerike

31.3.2021

Predsjedavajući američke Helsinške komisije senator Ben Kardin izjavio je da je uznemiren zbog izjava kojima se dovodi u pitanje zaključak međunarodnih sudova o događajima u Srebrenici.

- Činjenice u vezi sa onim što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine su dokumentovane. Međunarodni sudovi su potvrdili, a međunarodna zajednica široko prihvatila, da te činjenice ispunjavaju definiciju genocida - poručio je Kardin za Glas Amerike.

Dodao je da je uznemiren time što bi "bilo koji zvaničnik jedne zemlje koja je susjed Bosne i Hercegovine dovodio u pitanje taj zaključak".

- Naročito neko ko razumije opasne ekstreme nacionalizma na Balkanu i ko je odgovoran za unapređenje vladavine prava - kazao je senator Kardin, u pisanom odgovoru na upit Glas Amerike da Helsinška komisija prokomentariše nedavnu izjavu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića u Skupštini da će priznati genocid u Srebrenici "kad se činjenice nedvosmisleno utvrde".

Kardin, demokratski senator iz Merilenda i član senatskog Vanjskopolitičkog odbora, prošle nedjelje je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Helsinške komisije, u kojoj je od 1993. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.