GRADIT ĆE SE U HASTAHANI

Softić odbio prijedlog Mandića: Ne zloupotrebljavajte instituciju Centralne banke BiH u političke svrhe

Centralna banka BiH odbila je prijedlog načelnika općine Centar Srđana Mandića da novi objekat grade na zamjenskoj lokaciji u ulici Halida Kajtaza umjesto u parku Hastahana

A. J.

31.3.2021

Softić i Mandić. Arhiv

Centralna banka BiH odbila je prijedlog načelnika općine Centar Srđana Mandića da novi objekat grade na zamjenskoj lokaciji u ulici Halida Kajtaza umjesto u parku Hastahana.

Iz Centralne banke navode da su u najmanju ruku iznenađeni.

- Naročito iz razloga što ste naš jasan i argumentovan odgovor na ponudu za alternativnu lokaciju za izgradnju objekta već dobili, prije nepuna dva mjeseca, na održanom zajedničkom sastanku. Nismo željeli da Vi kao načelnik saznajete iz drugih izvora paušalne i netačne informacije o namjeri Centralne banke, kada je u pitanju izgradnja našeg objekta u neposrednoj blizini parka Hastahana, stoga smo s Vama otvoreno razgovarali i lično Vas upoznali o svim detaljima - navodi se u odgovoru Općini Centar kojeg potpisuje guverner CBBiH Senad Softić.

Dalje se dodaje da su Madića nekoliko puta pozivali u Centralnu banku kako bi mu članovi stručne komisije predstavili izabrani projekat, ali da su naišli na nezainteresovanost.

- Iznenađuje nas takav odnos, naročito nakon što ste nam na ovom sastanku predlagali i mogućnost zajedničkog predstavljanja idejnog projekta javnosti i građanima (čak ste predlagali i lokaciju za takvu prezentaciju – Dom mladih Sarajevo). Podsjetit ćemo Vas i da ste upravo na tom sastanku, korigovali tekst saopštenja za javnost, nakon čega je isto objavljeno javno od strane Centralne banka. To je način na koji Centralna banka posluje i iskazuje uvažavanje svojih poslovnih partnera i sagovomika - navode iz CBiH.


Predstavljeno idejno rješenje

Zbog toga su, kako kažu, razočarani zbog činjenice da je Mandić svoje pismo poslao medijima, prije nego što je zaprimio njihov odgovor.


- U najmanju ruku je bilo primjereno sačekati naš službeni stav na poslano pismo. Bez obzira na sve navedeno, rado Vam već ranije prezentovani odgovor ovim puteni dostavljamo i u pisanoj formi, uz obrazloženje našeg stava. Prije svega želimo istaknuti da je Centralna banka dobila značajnu podršku javnosti, nakon što je predstavila izabrano idejno rješenje i planiranu gradnju objekta, koji u punom smislu te riječi predstavlja jedinstven projekat „zelene gradnje" na 12 posto trenutno betonirane površine parkinga - navode iz CBBiH.


Ističu i da su u početku postojali negativni stavovi o ovom projektu.


- Nakon što smo argumentovano obrazložili naše jasne namjere i planove, poput toga da nećemo prodati objekat trećem licu, da nećemo graditi zidove, da vojska i policija neće osiguravati zgradu, da više od 9500 kvadrata površine, koja je trenutno poprilično zapuštena, ostaje za uređenje parka što je i nama apsolutno u interesu itd, mišljenja su se očigledno značajno promijenila - naveo je Softić.


Napominju da su negativni stavovi bili rezultat kontinuiranog plasiranja poluinformacija i netačnih informacija među neformalnim grupama građana i Facebook aktivistima, a koje su demantirali u više navrata.


- Nebrojeno puta smo jasno rekli i kako ćemo biti pouzdan partner i prilikom uređenja ostatka parka na sve moguće načine koji budu u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci.

Očekivali smo da ćemo ipak jednom zajedničkom saradnjom Centralne banke i Općine Centar, međusobnom podrškom i koordiniranim aktivnostima, koje smo Vam u narednom periodu imali namjeru predložiti, napraviti ono što je najbolje za taj lokalitet, pa i građane Općine Centar. Smatramo da ste svoje napore trebali usmjeriti ka aktivnostima koje se tiču stvaranja mogućnosti za uređenje i ozelenjavanje parkovske površine. Predstavljeno idejno rješenje od strane Centralne banke bilo je dobra podloga za to i odražava viziju onoga kako lokalitet Hastahana može i treba izgledati, međutim, jasno je da, nažalost, zbog ovakvih događaja cjelokupna ideja zajedničke saradnje na postizanju konačnog cilja i izgleda cjelokupnog lokaliteta, nije bio najbolji prijedlog - navode iz CBBiH.


Kažu da je Općina na pomenutom zajedničkom sastanku dobila vrlo jasno obrazložen i argumentovan stav Centralne banke, zbog čega nisu u mogućnosti prihvatiti ponudu za zamjensku lokaciju.


- A što je tada i Vama bilo potpuno jasno i razumljivo. I sami ste u nekoliko navrata u svojim medijskim istupima već naglašavali kako ste Centralnoj banci ponudili tu opciju i kako je ona u startu odbijena iz opravdanih razloga, te je namjera ovakvog pisma u medijima još više nejasna i ukazuje nažalost na postojanje nekih drugih namjera. Također, upoznati ste s činjenicom da je u tom momentu Centralna banka već bila pred kraj procedure izbora idejnog rješenja i to drugog po redu, poslije više od godinu dana provođenja postupaka javne nabavke, nakon što je prvi postupak poništen zbog neprihvatljivosti ponuđenih rješenja - navode.


Softić napominje i da je osim objava u medijima, Mandić, iako je već unaprijed znao njihov stav, kompletno pismo i prateću dokumentaciju iznio i na svom zvaničnom profilu na društvenoj mreži Facebook.


- Zanimljivo je da su, po prvi put od kako se pitanje ovog projekta pojavilo u javnosti, Vašu objavu vrlo dosljedno prenijele i brojne Vaše stranačke kolege. Takvim potezom ste, možda i nenamjerno, doveli Centralnu banku na teren politike i političkih uticaja, u čemu mi ne želimo učestvovati. Stoga Vas ovim putem molimo i apelujemo kako na Vas tako i na sve druge političke subjekte u BiH, da ne zloupotrebljavaju instituciju Centralne banke Bosne i Hercegovine u političke i promotivne svrhe.


Također želimo jasno naglasiti i Vama i kompletnoj javnosti da Centralna banka nikada nije bila niti će ikada biti sredstvo za populističke metode prikupljanja simpatija glasačkog tijela i izgradnje pozitivnog mišljenja o bilo kojoj političkoj stranci. Naročito iz razloga što ste i sami apsolutno od početka bili svjesni činjenice da je ponudu za zamjensku nekretninu u državnom vlasništvu sa upisanim pravom raspolaganja u korist KJKP Gras, nemoguće realizovati iz više razloga - naveo je u pismu Softić.

Dodaju da nisu upoznati o postojanju procedure po kojoj općinski načelnik samostalno, bez prethodne odluke općinskog vijeća, može javno nuditi „zamjenu" lokacija za izgradnju poslovnih objekata, a naročito ne uz asistenciju premijera Kantona Sarajevo, koji u ovom pravnom poslu nema apsolutno nikakve ingerencije niti ovlaštenja.


- Pa nam pominjanje gosp. Forte u tom smislu nije baš najjasnije. Za provođenje postupka javne nabavke, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, jedan od osnovnih uslova za pokretanje istog jesu planirana sredstva u budžetu/finansijskom planu ugovornog organa. Ne postoji propis po kojem bi Općina Centar mogla na bilo koji način finansirati postupak javne nabavke koji za svoje potrebe provodi Centralna banka, te je ovo još jedna u nizu praktično neizvodljivih populističkih ponuda, koje nam putem medija upućujete - saopćeno je.

Utjecaj na demokratske procese u društvu

Iz CBBiH izražavaju duboku zabrinutost sadržajem pisma Mandića u kojem, kako kažu, iznosi informacije o navodnim neregularnostima vezano za postupak usvajanja regulacionih planova u Općini Centar.


- Centralna banka kao društveno odgovorna državna institucija osuđuje bilo kakve aktivnosti koje bi mogle imati za svrhu uticaj na demokratske procese u društvu i slobodnu volju građana Bosne i Hercegovine samim tim i Općine Centar. Međutim, postupke usvajanja regulacionih planova Općine Centar ne možemo komentarisati jer isti nisu u nadležnosti Centralne banke i na ishode istih Centralne banka nije mogla uticati na bilo koji način - saopćeno je iz CBBiH.

Dodaju i da očekuju od načelnika da postupi u skladu sa zakonom i riješi zahtjev CBBiH za
 izdavanje urbanističke saglasnosti, u jasno definiranom zakonskom roku.

- Ukoliko ovo Vaše pismo ukazuje na mogućnost da Općina Centar naš zahtjev riješi negativno, ovim putem iskazujemo duboko razočarenje Vašim stavom prema našoj investiciji, te naglašavamo da će Centralna banka biti primorana da zaštitu svojih prava i interesa ostvaruje svim raspoloživim pravnim sredstvima - navode, između ostalog, iz Centralne banke BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.