SARAJEVO

Zbog kašnjenja vakcina građani najavili proteste 6. aprila

Danas je predat i zahtjev prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za održavanje ovih protesta

Poziv na proteste. Facebook

Fu. M.

31.3.2021

Zbog sve većeg nezadovoljstva u vezi kašnjenja sa nabavkom vakcina, grupa građana najavila je održavanje protesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, simbolično na Dan grada Sarajeva 6. aprila.

Kako su naveli, danas je predat i zahtjev prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za održavanje ovih protesta 6. aprila u 12 sati i 5 minuta.

U opisu događaja navodi se kako će na taj dan biti organizovan niz aktivnosti koje će se odvijati širom Sarajeva, a glavni dio protesta obuhvatat će vožnju od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pa sve do Parlamenta Federacije BiH.

- Pozivamo vas da se 6.aprila, na Dan odbrane Sarajeva, zajedno odbranimo od onih koji se bezočno igraju našim životima. Napišite svoju poruku Tegeltiji, Gudeljević, Novaliću i Mandiću i istaknite je kroz prozor auta vozeći se od Parlamentarne skupštine BiH, do Parlamenta Federacije BiH. I trubite, neka vas čuju! U tim institucijama sjede oni kojima naši životi nisu važni. Nama jesu! Pokažimo im to! Paralelno s ovim, MUP-u KS najavljujemo, zvanično, niz događaja koji će se odvijati širom Sarajeva", stoji u opisu događaja.

Također, navedeni su zahtjevi upućeni prema političarima na nivou države i entiteta.

- Zahtijevamo od Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića, premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH da odmah podnesu ostavke ili daju čvrste garancije da će masovna imunizacija SVIH građanki i građana započeti do kraja aprila - navodi se.

Na kraju, iz neformalne grupe koja stoji iza organizacije protesta pozvali su građane da se pridruže te poručili kako je ovo borba za život, ali da je Sarajevo u stanju izboriti se sa ovakvom situacijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.