SARAJEVO

Slučaj djevojčice Nadin, čiji su roditelji tužili ljekare KCUS-a: Formiran tužilački tim, ali istraga još nije otvorena

Glavna tužiteljica KS Sabina Sarajlija mi je kazala da za njih predmet Nadin Smajlović nije prioritet, ali ja mislim da jeste, kaže advokatica Maida Galijatović

Amina i Nadin Smajlović: Tužili ljekare KCUS-a zbog odbijanja da se djevojčica pošalje u inozemstvo. Avaz

Piše: B. Cerić

1.4.2021

Nakon što je Federalno tužilaštvo naložilo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu da se provede istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti u predmetu djevojčice Nadin Smajlović, čiji su roditelji podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara KCUS-a zbog neliječenja, još ništa konkretno nije urađeno. 

Potvrdila nam je to advokatica Maida Galijatović, koja zastupa porodicu Smajlović.


Tužilačka odluka

U namjeri da sazna dokle je stigla istraga, djevojčicina majka Amina Smajlović je zatražila da je primi glavna tužiteljica Sabina Sarajlija. Međutim, Sarajlija je insistirala da na sastanak dođe advokatica Galijatović bez majke.

- Amina je tražila da dođemo ona i ja, ali je glavna tužiteljica zakazala da dođem samo ja. Dobila sam informaciju da još nije donesena odluka o otvaranju istrage. Rečeno mi je da je formiran tužilački tim, odnosno da se odlukom glavne tužiteljice pridružio još jedan tužilac i da će se sada intenzivnije pozabaviti tim predmetom - kazala je Galijatović.

Njoj nije poznato koje je instrukcije Federalno tužilaštvo dalo kantonalnim tužiocima, ali smatra kako su nabrojane istražne radnje koje se moraju uraditi u ovom predmetu.


- Između ostalog, pretpostavljam da je medicinsko vještačenje jedna od tih istražnih radnji koje su odlučujuće za donošenje tužilačke odluke - rekla je advokatica Galijatović.


Nema još ništa

Sabina Sarajlija joj je rekla da predmet nema prioritet u odnosu na ostale.

- Dakle, još nema ništa, rečeno nam je da se radi na predmetu. Također nam je rečeno da nije prioritetan, iako ja mislim da je za ovaj predmet veoma izražen interes javnosti. Osim toga, interes je Tužilaštva da dokaže javnosti da treba vratiti povjerenje u pravosudne organe i organe gonjenja, koji su dužni smiriti javnost - zaključila je Galijatović.


Usvojena tužba roditelja

Roditelji su podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara KCUS-a zbog odbijanja da se djevojčica pošalje u inozemstvo i da joj se omoguće lijekovi. U prvom postupku Kantonalno tužilaštvo je donijelo odluku da neće provoditi istragu, na šta je uložena pritužba glavnoj kantonalnoj tužiteljici, koja je potvrdila tu odluku.

Roditelji su potom uložili pritužbu Federalnom tužilaštvu, koje ju je usvojilo i naredilo da se provede istraga i utvrde sve okolnosti bitne za donošenje tužilačke odluke, a koje nisu bile donesene, jer je prvobitna tužilačka odluka bila preuranjena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.