SLUČAJ MEMIĆ

Muriz Memić i Ifet Feraget u VSTV-u: Onima koji su učestvovali u kriminalu i korupciji nije mjesto u pravosuđu

Advokat Feraget je za Patriju istakao kako se osjeti nova klima u VSTV-u

Patria

Feraget i Memić imali sastanak u VSTV-u

Foto: Arhiv Avaza


Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića i advokat Ifet Feraget održali su danas sastanak sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halilom Lagumdžijom i potpredsjednicama Sanelom Gorušanović-Butigan i Biljanom Simeunović, piše Patria.

Advokat Feraget je za Patriju istakao kako se osjeti nova klima u VSTV-u.

Iako su tokom sastanka istakli da se ne mogu miješati u rad na predmetima, dali su doznanja da su iznenađeni i šokirani određenim detaljima iz slučajeva „Dženan Memić“ i „David Dragičević.“

- Upoznali smo ih sa propustima Kantonalnog i Federalnog tužilaštva i kazali da smo nezadovoljni odlukom Vrhovnog suda FBiH koja već zadire u kompleksnije pravne teme“, kazao je Feraget za NAP dodavši da „prirodan odluke diktira obrazloženje presude“.

On ih je upoznao da imaju dvije maestralne presude sudije Igora Todorovića na po 200 stranica u kojima je više nego jasno navedeno šta se nije desilo.

- Prva odluka Vrhovnog suda je sabotaža, a druga diverzija“, jasan je Feraget.

Feraget je upoznao predsjednika i potpredsjednice VSTV-a i sa okolnostima slučaja Dragičević.

- Oni su kazali da sve prate i u potpunosti podržavaju, te da treba stati ukraj sistemskoj korupciji, sistemskom kriminalu. Predsjednik Lagumdžija je istakao kako slučajevi Memić i Dragičević moraju do kraja biti rasvijetljeni, da takvim ljudima ako to bude utvrđeno, nema mjesta u pravosuđu i da zaslužuju drakonske kazne“, prenio je Feraget detalje razgovora.

Feraget je čelnike VSTV-a upoznao i sa propustima Ureda disciplinskog tužioca u slučaju protiv Dalide Burzić.

- Upoznao sam ih da imamo konkretne dokaze o konkretnim propustima ali da se podnose neadekvatne tužbe pa dolazi oslobađajuća odluka. Imali smo dokaze i na kraju se desi to što se desi - rekao je Feraget. 

Memić je kazao da mu je današnji sastanak i današnji dan bio jedan od ljepših u cijeloj ovoj borbi dužoj od pet godina koliko traži istinu o smrti svog sina.

- Oni prate slučajeve ali se ne mogu miješati. Ono što mi je posebno bilo upečatljivo je što su rekli da su spremni podnijeti ostavke ukoliko se ništa ne promijeni u pravosuđu - kazao je Memić za Patriju.

Više o temi Ifet Feraget

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na