PRENOSIMO

Prestanite tražiti krivca, imate rješenje: Neka Cikotić nazove Radončića koji je pokazao kako je to ministarstvo funkcionalno i operativno

Dovoljno je pogledati okvirni zakon o zaštiti i spašavanju koji je upravo napisan za situacije slične ovoj pandemiji. Isključiva nadležnost za provođenje ovog zakona je na ministru sigurnosti

The Bosnia Times

1.4.2021

To samo mogu oni – okriviti svakoga drugog, a ne činiti ništa jer su nesposobni tražiti rješenja. Tako se ponaša vlast oko nabavke vakcine koju tvore funkcioneri SDA, piše portal The Bosnia Times.

Tako je zastupnik SDA u Državnom parlamentu Nermin Mandra kazao je da bi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija trebao biti smijenjen, ukoliko se nastavi pasivno ponašati po pitanju nabavke vakcina.

Dok je premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio javni poziv za pomoć i sugestije za nabavku vakcina za borbu protiv pandemije koronavirusa. Ovim putem koristimo priliku da ga informiramo da je potrebno samo malo dobre volje i želje da se ista učini. U okvirnom zakonu o zaštiti i spašavanju Bosne i Hercegovine predviđeno je tijelo koje ima isključive nadležnosti koje se odnose upravo na ove ili slične događaje.


Umjesto što se odgovornost pokušava prebaciti na druge i uporno spinuje da su odgovorni prvenstveno predsjedavajući VM odnosno ministrica civilnih poslova dovoljno je pogledati okvirni zakon o zaštiti i spašavanju koji je upravo napisan za situacije slične ovoj pandemiji. Isključiva nadležnost za provođenje ovog zakona je na ministru sigurnosti koji u svojim rukama ima sve potrebne instrumente za potpunu i efikasnu nabavku i distribuciju sredstava za zaštitu zdravlja stanovništva.


Radončić i Cikotić. The Bosnia Times

Koordinaciono tijelo je operativno na nivou BiH, s tim da se ne vrši prijenos nadležnosti. Printscreen

Ovom prilikom se posebno naglašava da je to tijelo organ koji je formiran odlukom predsjedavajućeg VM i ono je operativno na nivou Bosne i Hercegovine, s tim da se ne vrši prijenos nadležnosti i da operativno provođenje odluka ostaje na nižim nivoima vlasti.


Međutim sva komunikacija odnosno distribucija podataka je centralizirana. Ne tražite krivca, gospodo bošnjački političari, dovoljno je da nazovete svog ministra Selmu Cikotića i naložite mu da se počne baviti poslom za koji je plaćen. On posjeduje sve instrumente, potrebna je samo volja. Ako mu nešto nije jasno neka nazove Fahrudina Radončića, koji je za kratko vrijeme koliko je proveo na čelu ministarstva, odnosno koordinacionog tijela, pokazao da je isto funkcionalno i operativno. U tom periodu je došlo do efikasne koordinacije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i zemlja je funkcionirala. Prestanite tražiti krivca, imate rješenja, piše The Bosnia Times.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.