ISKAZANA PODRŠKA

Posjeta ambasadorice Francuske predsjedniku VSTV-a BiH: Vladavina prava ključni prioritet

Vladavina prava predstavlja temeljni preduslov za povratak povjerenja javnosti u pravosudni sistem

Razgovarano je i o Reformskom programu VSTV-a BiH. VSTV BiH

A. K.

1.4.2021

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija primio je u nastupnu posjetu NJ.E. Kristin Tudik (Christine Toudic) ambasadoricu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom ambasadorica Tudik je istakla punu podršku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine na reformskom putu, naglašavajući da je vladavina prava ključni prioritet kako za Evropsku uniju tako i za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju.

Također je podsjetila da vladavina prava predstavlja temeljni preduslov za povratak povjerenja javnosti u pravosudni sistem i kreiranje „zdravijeg ambijenta“ u kojem će mladi željeti ostati u Bosni i Hercegovini i koji će uticati na ekonomski razvoj u smislu „privlačenja“ stranih investitora i kompanija.

Predsjednik Lagumdžija je istakao važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i izrazio potrebu za podrškom u ovom procesu. Predsjednik Lagumdžija je također upoznao ambasadoricu Tudik sa Reformskim programom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i osnovnim pravcima rada u narednom periodu, saopćeno je iz VSTS-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.