SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Poziv članovima Vlade Crne Gore da posjete Memorijalni centar u Potočarima

Presude sudova su posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid

Iz Memorijalnog centra u Potočarima uputili su poziv Vladi Crne Gore. Avaz

A. K.

1.4.2021

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari  pozvao je premijera Vlade Republike Crne Gore Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se sa činjenicama o genocidu.

Crna Gora je u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja sa prošlošću, tranzicijske pravde te borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. 

Posljednje izjave premijera Krivokapića, potpredsjednika vlade Abazovića i ministra Leposavića, kojima se genocid negira, relativizira ili se relativiziraju druge izjave o dovođenju u pitanje sudskih utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji, saopćeno je iz Memorijalnog centra.

Stenogrami na uvid

Predlažu i pozivaju članove Vlade Crne Gore da posjete Memorijalni centar u Potočarima, da prije svega odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida. Konačno, navodi se u saopćenju, neka onda posjete identifikacijski centar ICMP-a, te se suoče sa kostima onih koji su pronađeni u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama.

Presude sudova su posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid, tek ako mu to samom već nije jasno iz svjedočenja i dokaza o razmjerama ubijanja iz jula 1995. godine.

Memorijalni centar Srebrenica izražava spremnost da članovima Vlade Crne Gore stavi na uvid nedavno objavljene stenograme Narodne skupštine RS-a koji su predstavljeni kroz projekat “Transkripti genocida” kako bi se spoznale razmjere dehumanizacije i planiranja genocida nad Bošnjacima od strane vojnog i političkog režima samoproglašene Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.


Poruka Abazoviću

- Ukoliko nećete vjerovati presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kome ćete vjerovati? Ko je taj autoritet čiju biste riječ i odluku prihvatili? Sa takvim stavom nećete moći ući u Evropsku uniju, sa takvim stavom ćete izgubiti sve ono vrijedno što ste godinama gradili kao zemlja koja se sa zločinima, genocidom i devedestim suočili. Gospodina Abazovića napominjemo da poslije potvrde da je u Srebrenici počinjen genocid nije pristojno reći ‘okrenimo se budućnosti, idemo dalje’, kao da žrtve genocida žele o tome diskutovati u javnosti i kao da svaki put pokretač vijesti o genocidu nisu upravo negatori genocida. Baš suprotno, ne mora se povesti niti jedna više diskusija političara o genocidu u Srebrenici, jer pregovora i razgovora o činjenicama nema. Na jednoj strani je civilizacija, na drugoj politike zla”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Konačno, iz Memorijalnog centra poručujemo da za negatore genocida nema pravnog lijeka koji će ih uvjeriti u činjenice.

Memorijalni centar Srebrenica zahvaljuje liderima međunarodne zajednice i zdravim dijelovima crnogorske javnosti na pravovremenoj reakciji i brizi za dostojanstvo žrtava te zaštitu činjenica o genocidu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.