ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Medina Bičo: Situacija u BPK još uvijek je zabrinjavajuća

Ulažu se maksimalni napori da bolnica u Goraždu bude snabdjevena dovoljnim količinama kisika

Medina Bičo. Avaz

Piše: A. Bajramović

1.4.2021

Epidemiološka situacija u BPK Goražde još uvijek je zabrinjavajuća, iako se od početka ove sedmice bilježi blaži pad broja zaraženih u odnosu na raniji period.

Ovo je novinarima kazala epidemiolog Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, navodeći da je u ovom kantonu aktivno 365 slučajeva. Do sada je od posljedica infekcije preminuo 61 pacijent.

Liječenje u kućnim uslovima

- Zabrinjavajuće je da imamo veliki broj osoba koje zahtijevaju hospitalizaciju, tako da je trenutno 55 pacijenata smješteno na bolničko liječenje u UKC Sarajevo, COVID odjelu Kantonalne bolnice i izolatoriju Đački dom, a imamo i mnogo osoba koje su razvile upalu pluća i liječe se u kućnim uslovima – dodaje Bičo.

Ulažu se maksimalni napori da bolnica u Goraždu bude snabdjevena dovoljnim količinama kisika, neophodnog za kiseoničku podršku oboljelima, a najveći problem, osim većeg broja pacijenata sa srednje teškim i teškom kliničkom slikom, je neodgovornost građana.

- Imamo osobe sa simptomima koje rade, članovi njihovih porodica se ne izoluju. Imamo praksu da nam inficirane osobe ne otkrivaju sve svoje kontakte pa onda imamo i sekundarne kontakte da se neko zarazio. Ljudi ne žele na bolovanje, u izolaciju – istakla je Medina Bičo.

Isporuka 170 doza

BPK Goražde za sada dobija simbolične količine vakcina koje se u FBiH raspodjeljuju prema broju stanovnika u kantonima pa u Goražde stiže samo jedan posto od ukupnog broja doza.

- Mislim da su potrebe veće jer sa rastom broja zaraženih raste i zainteresiranost za vakcinaciju. Trenutno imamo 184 vakcinisanih osoba, uglavnom su to zdravstvenih radnici i dio štićenika i uposlenika Doma za stare i iznemogle osobe. Očekujemo i drugu isporuku od 170 doza AstraZeneca početkom slijedeće sedmice – pojašnjava direktorica Bičo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.