AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken pisao Predsjedništvu BiH: Potrebne promjene Ustava za reformu Izbornog zakona

Sljedeće izbore 2022. godine učiniti najslobodnijima i najpravednijima u historiji BiH, kaže Blinken

Entoni Blinken pisao Predsjedništvu BiH. Avaz

E. H.

1.4.2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) putem Ambasade SAD u BiH uputio je pismo članovi Predsjedništva BiH, a u vezi izmjena Ustava i Izbornog zakoba BiH.


Pismo Entonija Blinkena. Vijesti.ba

Pismo Entonija Blinkena. Vijesti.ba

- Prije dvadeset i pet godina SAD pomogle su stvaranju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ponosni smo na ulogu koju su SAD odigrale u okončanju užasnog rata u BiH i pomaganju da se osigura mir koji je uslijedio. Dejtonski mirovni sporazum stvorio je snažne temelje na kojima je izgrađena BiH, što je omogućilo državi da uspostavi održivi put prema eventualnom članstvu u Evropskoj uniji i da ostvari snažno partnerstvo s NATO-om. Međutim, od samog početka je bilo jasno da Ustav uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom nije uklesan u kamen i da će potrebne promjene biti napravljenje s vremenom – poručio je Blinken na početku svog pisma.

Dodao je da su neki od nedostataka Ustava BiH utvrđeni u presudama Evropskog suda za ljudska prava, uključujući presudu Sejdić-Finci.

- Problemi identificirani ovim presudama i povezane nedaće koje se rješavaju odlukama ustavnog suda BiH moraju se prevazići. Problemi se ne mogu riješiti samo zakonodavstvom. Ograničene ustavne promjene bit će potrebne kako bi se reforma izbornog sistema dosljedno izvršila prema zahtjevima za članstvo u Evropskoj uniji i prema presudama evropskih sudova. Također, podržavamo ažuriranje Izbornog zakona radi rješavanja relevantnih odluka Ustavnog suda i provođenje mjera integriteta izbora koje će sljedeće izbore 2022. godine učiniti najslobodnijima i najpravednijima u historiji BiH – naglasio je Blinken.

Godina prilika

Američki državni sekretar smatra da je 2021., godina prilika.

- Nema izbora koji bi oslobodili političke čelnike od odgovornosti pregovaranja o potrebnim promjenama. Imamo nedavni primjer dogovora o Mostaru koji je dokaz da su stranke sposobne preuzeti i riješiti teške i složene probleme kompromisom i pažljivim, korak po korak pregovorima. Znam da u BiH postoje glasovi koji pozivaju na strpljenje, a ne na hitnost, uključujući neke koji vjeruju da SAD i naši evropski partneri pripremaju „Dejton 2“ koji će iz temelja preoblikovati aranžmane za podjelu moći iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vidjeli smo ranije da reformski napori u BiH propadaju pokušavajući učiniti previše odjednom – napisao je Blinken.

Dodao je da Sjedinjene Države vjeruju da bi se trebali fokusirati na provođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih i izbornih reformi, reformi vladavine zakona i ekonomskih reformi kako bismo osigurali prava svih građana u izbornom procesu, poboljšali pravosudni integritet, smanjili opseg korupcije, poboljšali privredni oporavak i počeli vraćati povjerenje građana.

- To je ostvariv cilj, koji zahtijeva samo političku volju da se postignu potrebni kompromisi – smatra Blinken.


Težak posao

- Vaše vođstvo bit će neophodno za ozbiljan, vjerodostojan proces. SAD bit će vaš partner u tom naporu, ali lideri u BiH su ti koji će morati uraditi težak posao. Pozivam vas da se u ovaj proces ozbiljno uključite, da ovim pitanjima posvetite pažnju kakvu zaslužuju i da budete hrabri u traženju kompromisa. Radujem se saradnji s vama i vladom BiH kako bismo produbili naše partnerstvo i unaprijedili zajedničke interese. Sjedinjene Države ostaju vaš najbliži prijatelj i najjači zagovornik – poručio je Blinken.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.