MINISTAR ZDRAVSTVA KS

Vranić: Žao mi je što sam izazvao burnu reakciju novinara

Nisam bio, niti ću ikad biti slatkorječivi političar koji neće uraditi ništa u cilju nabavke vakcina, ali će bez imalo stida i grižnje savjesti medijskim radnicima javno obećati da će ih dodati na listu prioriteta, kako bi im se dodvorio, naveo je

A. Č.

Ministar zdravstva KS prof. dr. Haris Vranić

Foto: Avaz


Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić poručio je da mu je žao što je njegova izjava o tome da novinari nisu na listi prioriteta za vakcinisanje izazavala burne reakcije i očiti nesporazum.

- Ni Vlada Kantona Sarajevo, ni Ministarstvo zdravstva, niti ja, kao ministar, nemamo utjecaj na to ko će biti prioritet u procesu imunizacije. O tome svjedoči i naš zahtjev prema Federalnom zavodu za javno zdravstvo da na listu prioriteta dodaju transplantirane osobe, ali odgovor je bio da se strogo moramo pridržavati njihovog plana vakcinacije - naveo je Vranić.

Navodi da su smjernice za prioritete imunizacije određene na nivou Svjetske zdravstvene organizacije, a da u Bosni i Hercegovini, prioritete za vakcinacije određuju entitetski nivoi.

- Vlada Federacije BiH je početkom godine donijela Pravilnik prema kojem su zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje prva prioritetna skupina, te starije osobe i osobe koje rade u ustanovama za brigu o starijim osobama, potom osobe s hroničnim bolestima, pa osobe koje su zaposlene u javnim službama od značaja (policija, obrazovanje...).

Da su Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH uradili svoj dio posla mi bismo do sada već vakcinisali sve prioritetne skupine, ali i novinare i sve ostale osobe koje su svojim poslom svakodnevno izložene riziku od zaraze.

Nisam bio, niti ću ikad biti slatkorječivi političar koji neće uraditi ništa u cilju nabavke vakcina, ali će bez imalo stida i grižnje savjesti medijskim radnicima javno obećati da će ih dodati na listu prioriteta, kako bi im se dodvorio - naveo je Vranić.

Više o temi Haris Vranić

NA VRH

Podijeli članak na