AVAZ NA LICU MJESTA

Migrantski centar u Blažuju potencijalna je ekološka i COVID bomba

Migranti nekontrolirano napuštaju centar i kreću se po naselju, što izaziva strah kod stanovništva, kako zbog čestih incidenata tako i zbog širenja korone

Migrantski kamp u Blažuju. E.Hasić

Piše: K. Karić

3.4.2021

Mještani Blažuja kod Sarajeva u stalnom su u strahu zbog velikog broja migranata. Migrantski centar je, tvrde, bez ikakve kontrole, a, kako upozoravaju, on je i potencijalna ekološka, ali i COVID bomba!

Migranti nekontrolirano napuštaju centar i kreću se po Blažuju, što izaziva strah kod stanovništva, kako zbog čestih incidenata koje prave tako i zbog, kako navode, širenja korone.

Haotična situacija

Dok policijski sat važi za sve građane Federacije, to se, kako tvrde, ne odnosi i na migrante, koji u grupama napuštaju centar često poslije ponoći. Stanovnici Blažuja zbog toga traže da se ograniči kretanje migranata.

U migrantskom kampu u tom naselju posljednjih dana primijećen je dolazak većeg broja migranata. Kako smo se uvjerili na licu mjesta, u centru vlada haotična situacija.

Migranti ulaze mimo službenog ulaza, i to kroz ogradu koja je na mnogim mjestima razvaljena. Zbog toga niko i ne zna koliko ih trenutno tu boravi.

Na livadi u blizini kampa zatekli smo skupinu migranata koji, iako posjeduju papire, kažu da im nije dozvoljen ulaz u centar.

- Situacija je veoma teška. Krenemo ući i policija nas istjera. Problem je koronavirus. Svaku noć spavamo ovdje. Svaki dan nas odbijaju - govore nam migranti koji tvrde da su u BiH tek tri dana i da se u skorije vrijeme planiraju preko Hrvatske i Slovenije domoći EU. 


Službeni ulaz u migrantski centar u Blažuju. E. Hasić

Ljekarska pomoć

Na ulazu u centar zatekli smo Ashrafa Amrisa (31) iz Maroka, koji je pred službenim ulazom čekao na ljekarsku pomoć. Došao je, kako kaže, s Grbavice, uz pomoć građana.

- Ne mogu stajati na nogama. Procedura je katastrofa. Dali su mi paracetamol. On je za prehladu, a ja imam bolove u stomaku - rekao je on.

Par koji se brinuo o migrantu prethodnih 10 dana tvrdi da je on u užasnim bolovima te da su mu pomagali koliko su imali mogućnosti.

S druge strane, mještani koji žive u blizini kampa su ogorčeni. Smeće, prljavština, bačena odjeća i fekalije samo su neki od problema na koje su se žalili. Kažu i da su donedavno iz obližnjeg potoka mogli piti vodu, a danas je on pun fekalija.

- Unazad nekoliko mjeseci njih je bilo nekoliko hiljada. Nije sigurno ići cestom, jer se tuku. Uriniraju cestom i skidaju se goli. Zovneš policiju, a oni tek dođu za sat i po. I kad dođu na teren, kažu da za njih nema zakona i da je država takva - ispričao nam je jedan mještanin Blažuja.

Sve je prljavo

Razočarani su u vlast i institucije koje su nadležne za ovo pitanje.

- Osjećamo se nesigurno. Ovo je ekološka bomba. Sve nam je zaprljano. Niko nam se od nadležnih nije javio. Hitno trebamo deratizaciju i dezinfekciju. Tražimo da se uvede kućni red i da se migranti ne mogu kretati poslije 18 sati. Ne želimo ih na ulici - kazala nam je mještanka Belma Čustović.

Mještani su ogorčeni i žale se da su prepušteni sami sebi.

- Znalo se desiti da neko hoda s kesama i oni čovjeku jednostavno priđu, otvore mu kesu i uzmu šta im se svidi. Ako im se suprotstavi, uzmu šrafciger i prijete. Piju po cijeli dan - riječi su jednog mještanina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.