PROJEKTI

Sastanak Hadžiahmetovića i Čibukčića o infrastrukturnim projektima u KS

Razmatrano o mogućnosti saradnje resornog ministarstva i federalnog fonda

A. Ovčina

2.4.2021

Razmatrane brojne teme. PRESS KS

Ministar komunalnalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, Enver Hadžiahmetović sa saradnicima danas je održao radno-konsutativni sastanak sa direktorom Fonda za okoliš Federacije BiH, Fuadom Čibukčićem.



Realizacije projekata

Tema današnjeg sastanka bila je o mogućnosti saradnje resornog ministarstva i federalnog fonda u realizaciji određenih projekata od interesa za Kanton Sarajevo.

Projekat sanacije je aktueliziran izbrinjavanje otpadnog mulja na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama te su dogovoreni naredni koraci u rješavanju ovog pitanja.

Udruživanje sredstava

Razgovarano je i o zajedničkom učešću u realizaciji projekata izgradnje ili rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području općina Kantona, putem prijava na Javni poziv Fonda za okoliš.

Na ovaj način bi se udruživanjem sredstava postigli veći efekti u realizaciji projekata koje su Ministarstvu kandidovale jedinice lokalne samouprave.

Tema sastanka između ostalog bila je i aktuelizacija i inoviranje postojećih projektnih rješenja za dugoročno vodosnabdijevanje uvođenjem novih količina vode za grad Sarajevo i općinu Ilijaš.

Razmatralo se i o modelu trajnog rješavanja pitanja grijanja stanovnika općine Vogošća, za koji postoji mogućnost finansiranja iz revolving sredstava Fonda za okoliš FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.