NA LICU MJESTA

Afera Respiratori: Svjedokinja Džaka tvrdi da se misteriozna ponuda "Kanada" greškom našla na stolu Sebije Izetbegović

Na današnjem ročištu svjedočila je Bahra Džaka uposlenica u uredu premijera Novalića

Solak i Novalić izlaze iz Suda BiH. A. Aljimi

Piše: A. Aljimi

2.4.2021

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori" nastavljeno je danas na Sudu BiH.

Krivični postupak vodi se u vezi s nabavkom 100 respiratora vrijednosti ‪10.530.000‬ KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 24. marta, svjedočila je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. 

Osim Izetbegovićevog premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Na današnjem ročištu svjedočila je Bahra Džaka uposlenica u uredu premijera Novalića. Ona je zatražila da joj mediji ne objavljuju ime i fotografiju, što je sudsko vijeće odbilo. Ona je to zatražila jer su joj roditelji stari te da im nije objasnila da će svjedočiti, no sud je bio stava da to nije zakonski osnov da iskaz da anonimno. 

Prije saslušanja svjedokinje, izbila je polemika između tužilaca i odbrane oko dokaza koji nisu najavljeni za ovo ročište zbog čega su odbrane optuženi prigovarale smatrajući da bi čitav set dokaza uključujući i iskaz Džake mogao biti "plod otrovne voćke" odnosno nezakonito. 




"Dobro jutro, ponuda Kanada je jučer otišla u 8 i nalazi se na stolu profesorice Izetbegović"

Također, odbrane su prigovorile da tužioci nisu najavili koje će dokaze koristiti na ročištu. Sud je na to odgovorio da će se po prigovorima očitovati u hodu.

Džaka je na pitanja tužioca Mirze Hukeljića pojasnila s kim je po nalogu Novalića komunicirala putem telefona, vibera i maila. Dodala je da je u uredu premijera zaposlena od 2007. godine i da obavlja administrativno-tehničke poslove, odnosno usmjerava poštu i dokumentaciju koja dolazi u ured iz ministarstava i drugih organa. 

- Postoji pisarnica u kojoj se otvara pošta i protokliše se i daje se u ured na potpis. Službenoj mail adresi imamo pristup kolegica i ja. Dobivamo puno mailova i pošte, to se protokoliše i printa na uvid direktoru Ureda premijera - navela je Džaka.    

Fikret Hodžić je slao ponude za respiratore na službeni mail ureda premijera, a Džaka je s njim i privatno razgovarala, jer kako je navela željela je biti informirana ako Novalić od nje zatraži informaciju. Džaka je potvrdila da je nezvanično s Hodžićem komunicirala s Hodžićem jer su je lično, a ne profesionalno interesovale specifikacije respiratora da bi o materiji bolje upoznala  i pripremila  premijera. Kazala je da je samoinicijativno pojedine  ponude iz istog razloga slala i prijateljici koja je doktorica u Travniku kao i izvjesnoj Vildani, koja je sekretarica Sebije Izetbegović.

- Fikreta Hodžića ne poznajem lično, ali smo više puta komunicirali putem telefona, vibera i maila. U aprilu sam ga jednom lično vidjela kada je izlazio iz zgrade Vlade FBiH. To je bilo nakon naših telefonskih razgovora - navela je Džaka.

Tužilac ju je pitao odakle joj Hodžićev broj, a Džaka je odgovorila da je "osposobljena za nabavku brojeva te da u imeniku posjeduje više od 5.000 kontakata. Hukelić je potom  pitao kada je prvi mail stigao od Hodžića, a Džaka je kazala da se to desilo 31. marta navečer, a u njemu je bila ponuda za medicinsku opremu i specifikacije te opreme što je Džaka i poslala na protokol.

- Mail sam dobila sa maila Novalića i proslijeđen je Zavodu za javno zdravstvo jer se ticalo medicinske opreme. Mislim da je to protokolisano i dostavljeno na potpis direktoru Ureda premijera. Pričala sam s Hodžićem, jer to su bili neki alternativni načini da se nabave respiratori. Također, sam prenosila i premijeru o čemu se radi - navela je Džaka.

Tužilac Hukeljić prezetirao je svjedokinji mail koji je dobila od Hodžića, a u kojem se sadržana ponuda za kompletnu medicinsku opremu. U prilogu je bilo vidljivo da Hodžić nudi invazivne i neinvazivne respiratore.  

Također nije joj bilo poznato da li su Hodžić i Novalić međusobno komunicirali.

Između ostalog svjedokinji je tužilac prezentirao viber poruku između nje i Novalića, a prije toga ju je pitao da li je upoznata je li eventualno stigla neka druga ponuda za respiratore osim Hodžićeve. 

"Dobro jutro, ponuda Kanada je jučer otišla u 8 i nalazi se na stolu profesorice Izetbegović".

Novalić na to odgovara sa "OK", a u nastavku piše "Otišlo Fikretu, sve ok".

Svjedokinja je kazala da ne zna šta je "ponuda Kanada" i da je taj papir greškom otišao u KCUS greškom sa stola Novalića putem kurira. Navela je i da se privatno raspitivala kod svoje prijateljice Aide Čorbeg, koja je ljekar o kakvoj vrsti respiratora se radi. Raspitivala se kako kaže i kod sekretarice Sebije Izetbegović, ali nikada nije dobila povratnu informaciju.

Na brojna pitanja Džaka je kazala da je samoinicijativno razgovarala sa Hodžićem, iako to nije praksa u uredu premijera. To je pravdala vanrednom situacijom u državi.


Fikret javlja da može do 12 sati čuvati 400 neinvazivnih

Hukelić je Džaki predočio i viber prepisku između nje i Novalića, a sadržaje jedne od poruka je:

"Promjena stanja, Fikret javlja da može do 12 sati čuvati 400 neinvazivnih". Ispod ove poruke Džaka je Novaliću poslala fotografiju ove vrste respiratora. 

Ispitivanje ove svjedokinje bit će nastavljeno 7. aprila kada će i odbrana imati mogućnost za unakrsno ispitivanje.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.


Dolazak Džake u Sud BiH (crni kaput). A. Aljimi

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.