AFERA RESPIRATORI

Svjedočenje sekretarice Fadila Novalića (SDA) u Sudu BiH: "Otišlo Fikretu, sve ok"

Bahra Džaka je na pitanja tužioca Mirze Hukeljića pojasnila s kim je po nalogu Novalića komunicirala putem telefona, vibera i maila

Piše: Admir Aljimi

2.4.2021

Svjedočenjem Bahre Džake, uposlenice u uredu optuženog Izetbegovićevog premijera Fadila Novalića danas je u Sudu BiH nastavljen glavni pretres u aferi “Respiratori".


Za spornu nabavku respiratora koja je teška 10.530.000‬ KM optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.


Džaka je zatražila da svjedoči po zaštitiom, odnosno da se medijima zabrani objava njenog imena ali joj sutkinja Džemila Begović nije udovoljila jer za to prosto nije bilo zakonskog osnova.


Plod otrovne voćke

Prije saslušanja svjedokinje, izbila je polemika između tužilaca i odbrane oko dokaza koji nisu najavljeni za ovo ročište zbog čega su odbrane optuženi prigovarale smatrajući da bi čitav set dokaza uključujući i iskaz Džake mogao biti "plod otrovne voćke" odnosno nezakonito. Sutkinja Begović naglasila je da će se o prigovorima očitovati u hodu, odnosno kako tužioci budu ulagali dokaze, ali su odbrane potcrtale da se dovodi u pitanje pravičnost postupka.


Džaka je na pitanja tužioca Mirze Hukeljića pojasnila s kim je po nalogu Novalića komunicirala putem telefona, vibera i maila.


Fikret Hodžić je slao ponude za respiratore na službeni mail ureda premijera, a Džaka je s njim i privatno razgovarala, jer kako je navela željela je biti informirana ako Novalić od nje zatraži informaciju. Svjedokinja je nedvosmisleno potvrdila da je nezvanično s Hodžićem jer su je lično, a ne profesionalno, interesovale specifikacije respiratora da bi o materiji bolje upoznala premijera. Kazala je da je samoinicijativno pojedine ponude iz istog razloga slala i prijateljici koja je doktorica u Travniku kao i izvjesnoj Vildani, koja je sekretarica Sebije Izetbegović.


Tužilac Hukeljić direktno ispitao svjedokinju. Screenshot

Tužilac Hukeljić podsjedtio ju je na njen iskaz koji je dala u istrazi, a tada je tvrdila da je svu komunikaciju obavljala po naredbi Novalića.


Tužilac Hukeljić prezentirao je svjedokinji mail koji je dobila od Hodžića, a u kojem se sadržana ponuda za kompletnu medicinsku opremu. U prilogu je bilo vidljivo da Hodžić nudi invazivne i neinvazivne respiratore.


Hodžićeve ponude

Također nije joj bilo poznato da li su Hodžić i Novalić međusobno komunicirali.


Između ostalog svjedokinji je tužilac prezentirao viber poruku između nje i Novalića, a prije toga ju je pitao da li je upoznata je li eventualno stigla neka druga ponuda za respiratore osim Hodžićeve.


"Dobro jutro, ponuda Kanada je jučer otišla u 8 i nalazi se na stolu profesorice Izetbegović".


Novalić na to odgovara sa "OK", a u nastavku piše "Otišlo Fikretu, sve ok".


Svjedokinja je kazala da ne zna šta je "ponuda Kanada" i da je taj papir greškom otišao u KCUS greškom sa stola Novalića putem kurira. Navela je i da se privatno raspitivala kod svoje prijateljice Aide Čorbeg, koja je ljekar o kakvoj vrsti respiratora se radi. Raspitivala se kako kaže i kod sekretarice Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ali nikada nije dobila povratnu informaciju.


Odbrane prigovarale zakonitosti dokaza. Screenshot

Ispitivanje ove svjedokinje bit će nastavljeno 7. aprila kada će i odbrana imati mogućnost za unakrsno ispitivanje.


Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.


Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.