DIREKTOR VERLABA

Badnjević za "Avaz": Fikretovi respiratori su transportni

Stalno ponavljamo, od prvog dana, da se uređaji mogu i smiju koristi za ono za šta je proizvođač propisao i da nema ni PEEP, ni HIGH FLOW funkciju

Badnjević: Ljekari morali proći obuku. Avaz

Piše: M. Aščić

3.4.2021

Direktor kompanije "Verlab", Almir Badnjević, firme koja je radila verifikaciju  respiratora "Srebrene maline,  prokomentirao je za "Avaz"  dramatičan apel ljekara s KCUS-a, koji su ustvrdili u pismu da su "šanse da pacijent preživi na ovim respiratorima nikakve".



Doktori valjda znaju

Badnjević navodi da su "uređaji sigurni za korištenje za ono što su verificirani" i dodao je da tu nema nikakvih dvojbi i da to govori od prvog dana. 

Dodao je da bi valjda anesteziolog trebao da zna kakav uređaj i na kakvog pacijenta treba priključiti.


 - Stalno ponavljamo, od prvog dana, da se uređaji mogu i smiju koristi za ono za šta je proizvođač propisao jer se u pismu navodi da aparat nema ni PEEP, da nema HIGH FLOW funkciju. To govorimo cijelo vrijeme da nema, jer su to transportni respiratori - kaže Badnjević.


On kaže da "Verlab" ne verifikuje namjenu nego mjeriteljsku osobinu instrumenta za oblast fizičkih veličina koje se mjere.


 - Sve sto se tiče namjene nije naša tematika. To je pitanje za proizvođača i servisera, te obuke koju su ljekari prošli ili nisu. Ne znam zašto neko očekuje neke parametre od tih uređaja, kada se zna za šta su verificirani- istakao je on.



Šta piše u optužnici

Podsjećamo, u optužnici Tužilaštva BiH, protiv Fadila Novalića i drugih, jasno stoji:


Kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije.


Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.