REAKCIJA ZA AVAZ

Dr. Bakir Nakaš: Tužilaštvo se mora pozabaviti pitanjem života i smrti pacijenata korisnika "malina respiratora"

Ministri zdravlja na kantonalnom i federalnom nivou trebaju pokrenuti vanjski nadzor nad stručnim radom KCUS-a. Naravno, u okviru svojih ovlaštenja

Dr. Bakir Nakaš. Arhiv

Piše: N. Aj.

3.4.2021

Dramatično pismo ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u kojem upozoravaju na sve stvari sa kojim se susreću, na probleme sa kojima se bore u radu izazvao je veliku pažnju javnosti.

Jedan od problema između ostalog su i respiratori koji su nabavljeni u aferi za koju trenutno traje proces pred Sudom BiH. Kako danas prenose mediji, oni su istaknuli između ostalog da je neprihvatljivo da su ovi uređaji prošli verifikaciju.

- Uređaj iznenada stane, pa nastavi raditi sa nepoznatim vrijednostima. Da ne govorimo koliko je oskudan važnim opcijama koje su nužne da bi teško oboljeli pacijenti preživjeli. "Malina respiratori" ne mogu držati pacijenta na HIGH FLOW i troše jako puno bespotrebno kisika. Šanse da pacijent priključen na "malina respirator" preživi su nikakve, vjerujte nikakve - piše u pismu koje su poslali ljekari s KCUS-a.

Na ove navode nije ostao imun ni ugledni sarajevski ljekar i infektolog dr. Bakir Nakaš, koji je za  "Avaz" rekao da je "zaista potrebno da se Tužilaštvo pozabavi pitanjem života i smrti pacijenata koji su korisnici navedenih respiratora".

- Ministri zdravlja na kantonalnom i federalnom nivou, odnosno dr. Haris Vranić i Vjekoslav Mandić, trebaju pokrenuti vanjski nadzor nad stručnim radom KCUS-a. Naravno, u okviru svojih ovlaštenja - istakao je Nakaš.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.