PODSJETNIK

Zbog čega su mostarski anesteziolozi odbili Fadilove respiratore

Nisu za liječenje teško oboljelih pacijenata u intenzivnoj njezi, pismeno se izjasnili ljekari

KB "Dr.Safet Mujić" Mostar. Avaz

Piše: M. Sm.

3.4.2021

Kada su koncem novembra iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) počeli obaviještavati medicinske ustanove širom Federacije BiH o tome da bi im trebali biti isporučeni respiratori koje je nabavila „Srebrena malina“, iz dvije mostarske bolnice su odmah reagirali, odbivši takvu ponudu.


Iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar su, kako je to u nekoliko navrata rečeno za „Avaz“, ponudu odbili, jer su anesteziolozi ove medicinske ustanove procijenili da takvi uređaji ne mogu biti od pomoći njihovim pacijentima.


Oni su, zapravo, naveli kako postoji opravdana sumnja da mogu ugroziti zdravlje pacijenata.



Svi anesteziolozi su potpisali izjavu u kojoj su naveli da ne žele rukovati takvim uređajima, s obzirom na to da nisu za kliničku upotrebu.


Isto su uradili i anesteziolozi Kantonalne bolnice „Dr.Safet Mujić“ koji su se, također, kako nam je tada potvrđeno, pismeno izjasnili o tome da ne žele te uređaje jer „nisu za liječenje teško oboljelih pacijenata u intenzivnoj njezi“.


To su isto ponovili iz obje bolnice u februaru ove godine, kada je iz FUCZ-a navedeno da su respiratori „Srebrene maline“ dobili odobrenje za upotrebu i da se mogu dati medicinskim ustanovama na raspolaganje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.