UTVRDITI NADLEŽNOST

Tužilaštvo KS sutra šalje dopis: Nećemo ignorisati nove, ozbiljne navode oko respiratora

Sutra će o svemu stav zauzeti i Tužilaštvo BiH. Prema svemu sudeći, s obzirom na predmet koji rade, više je izgledno da državni tužioci ispitaju sve navode

Tužilaštvo KS: Formirati predmet po službenoj dužnosti. Avaz

Piše: M. Aš.

4.4.2021

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo potvrdili su za "Avaz" kako neće ignorisati ozbiljne navode o respiratorima nabavljenim putem firme "Srebrena malina", nakon što je objavljeno pismo skupine ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo - u kojem se upozorava da je šansa da pacijent preživi na tim respiratorima nikakva.

 - Prije svega neophodno je utvrditi nadležnosti, jer je Tužilaštvo BiH ranije otvorilo predmet u vezi sa raspodjelom nabavljenih respiratora bolnicama u Federaciji BiH. Vidjet ćemo hoćemo formirati predmet po službenoj dužnosti ali moramo provjeriti hoće li to raditi Tužilaštvo BiH ili Federalno, s obzirom da su ovi respiratori podjeljeni u bolnicama širom Federacije -  rečeno je za "Avaz" iz Tužilaštva KS.

Saznajemo da će Tužilaštvo KS sutra uputiti dopis Tužilaštvu BiH, kako bi se vidjelo čija je stvarna nadležnost i ko da postupa u ovom predmetu.

Za sada Tužilaštvu KS, nije stigla nijedna prijava, vezana za novonastalu situaciju, ali će ova institucija, morati reagirati po službenoj dužnosti i formirati predmet. 

Sutra će o svemu stav zauzeti i Tužilaštvo BiH. Prema svemu sudeći, s obzirom na predmet koji rade, više je izgledno da državni tužioci ispitaju sve ove navode i apele ljekara.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.