FORTO I VRANIĆ

KCUS potvrdio: Pismo anesteziologa koje je "Avaz" jučer objavio je autentično i dio je interne komunikacije

KCUS treba prestati biti zatvorena tvrđava, rekao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS

Edin Forto. A. Kukić

Piše: Adela Kukić

5.4.2021

Nakon sastanka članova Vlade KS i rukovodstva KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović novinarima se obratio premijer KS Edin Forto, koji je potvrdio da je pismo anesteziologa koje je "Avaz" jučer objavio autentično. 

- Dakle, da se ispitaju navodi za dokument a za koji je KCUS danas potvrdio kako je autentičan. Tvrde da se prvo objavljeno pismo nije pojavilo, a da drugo postoji i da je dio interne komunikacije - rekao je Forto. 


Premijer KS je otkrio o čemu se razgovaralo. 

- Tražili smo da se formira stručno tijelo od strane federalne Vlade kako bi utvrdili činjenice. Dvije stvari dovedene su u pitanje. Oni tvrde da jedno pismo ne postoji to je ono prvo. Drugo postoji i oni ga zovu dopis. To je interna komunikacija i to je tačno. Tražili smo da inspekcija uđe u KCUS i utvrdi stanje i oni su to odbili.  Tražit ćemo više sastanaka i dodatnu komunikaciju. Potrebno je da institucije rade svoj posao. Pismeno ćemo se obratiti federalnoj inspekciji da utvrde činjenice. Imamo hitno zasjedanje Vlade KS povodom ovog pitanja - rekao je premijer KS Edin Forto. 

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, je rekao da je u ovom trenutku najpotrebnije da institucije rade svoj posao. 

- KCUS nije prihvatio naš zaključak. Mislim da se u narednom periodu mora uspostaviti bolja komunikacija sa KCUS-om i treba se vratiti u pravne tokove. KCUS treba prestati biti zatvorena tvrđava - rekao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

On je pozvao sve koji imaju saznanja da kažu to javno. Istakao je da će se danas obratiti Federalnom ministarstvu zdravstva i inspekciji za zahtjevom da ispitaju sve navode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.