SKANDALOZNO

MUP HNK u rasulu: Policajci kojima se sudi za kriminal uredno primaju plaće

Nemaju komesara, policijski odbor, javno-žalbeni biro, nedostaje im više od 200 policijskih službenika…

Policija u HNK: Nezadovoljstvo je sveprisutno. Arhiv

Piše: M. Smajkić

7.4.2021

Kada je 2015. godine A. D., policijski službenik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, “upao” u kriminalne rabote, odmah mu je izrečena suspenzija. Protiv ovog policajca otada do danas vodi se krivični postupak, i to zbog sumnje da je počinio nekoliko krivičnih djela, ali mu nikada nije uručen otkaz.


Plaća kod kuće

On šest godina prima 85 posto plaće, koliko mu zakonski pripada dok je pod suspenzijom, jer MUP HNK nema organ koji će se pobrinuti za zakonito djelovanje.

Također, tokom proteklih godina izrečene su suspenzije i nekolicini policajaca koji su kod kuće, a primaju plaću.

To je najbolja ilustracija urušavanja policijskog sistema u kojem je godinama pitanje šefa policije kamen spoticanja između vladajućih SDA i HDZ-a, ali u kojem od 2014. godine ne postoje policijski odbor, javno-žalbeni biro, disciplinska komisija, disciplinski tužilac…

Zbog ove situacije, novac iz kantonalnog budžeta godinama ubiru i policajci penzioneri, koji su iskoristili činjenicu da nema policijskog odbora, pa su sudskim putem vraćeni na svoja mjesta.


Kržalić: Interesne politike pojedinaca. Arhiv

Jednostavno, njihove žalbe nije imao ko rješavati.

Tu apsurdima nije kraj. Naime, do sada je više od 300 predmeta unutrašnjih istraga zastarjelo, a tu ima prekršaja koji za posljedicu imaju otkaz.

Posljednje činovanje bilo je prije skoro deceniju, a desetine onih kojima je bio uskraćen napredak u službi su u penziju poslati s početnim činom policajca. Koliko je policajaca kojima su oštećena prava iz radnog odnosa, govori podatak da na potpis komesara čeka čak 3.139 različitih rješenja!

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za sigurnosne studije u Sarajevu i čelnik Centra za sigurnosne studije, kaže da se kod nas svaka demokratska vrijednost ili zloupotrijebi ili se nastoji u dobroj mjeri pokazati da ona nije efikasna.


Siguran posao

- Tako imamo situaciju s izborom Nezavisnog odbora i izborom komesara, gdje su ove pozicije, pokazalo se svugdje u svijetu, efikasne u funkcioniranju policijskih institucija, a kod nas se to očito posmatra kao mehanizam za ostvarivanje što boljeg plijena. Ovakva situacija ukazuje na to da političari vlasti ne pristupaju odgovorno i profesionalno i ne smatraju da su tu kako bi nešto riješili, nego su to da bi, očito, sebi osigurali posao četiri godine i da bi provodili interesne politike pojedinaca koji idu samo u korist njima - kaže on.

Svi napori pali u vodu

Svi napori opozicije u HNK da se depolitizira policijska struktura i da se konačno pristupi imenovanju policijskih tijela u proteklih više od dvije godine su pali u vodu.

Cijeli mandat posljednjeg komesara policije HNK Ilije Lasića bio je obilježen sudskim procesom zbog nezakonitog imenovanja. Da je nezakonito postavljen, potvrđeno je i pravomoćnom presudom Vrhovnog suda FBiH.

Nakon što mu je godinu nakon presude bila uskraćena plaća, on je podnio tužbu kojom je zatražio isplatu zaostalih plaća tešku nešto više od 47.000 KM.

Uprkos nezakonitom imenovanju, i Općinski i Kantonalni sud u Mostaru usvojili su njegov tužbeni zahtjev, a Pravobranilaštvo HNK je uložilo reviziju Vrhovnom sudu FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.