POPUNJEN UPITNIK

Košarac: Realizovali smo ključni korak za izvoz mlijeka u Kinu

Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja, cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača, kazao je

Košarac: Domaće kompanije već izvoze u EU i ispunjavaju standarde. Anadolija

A. K.

6.4.2021

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Narodnoj Republici Kini dostavljen popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

- Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnim entitetskim institucijama, dostavila kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz Upitnika, što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine - potvrdio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, u narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz Kine u BiH kako bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

Pokrenut proces

- Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, budući da domaće kompanije već izvoze u EU, što znači da ispunjavaju standarde i kvalitetom proizvoda zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište - naglasio je ministar Košarac.

On je istakao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prethodnom periodu intenziviralo napore na otvaranju kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, što će biti dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

- Ne razumijem zašto je prethodna struktura ignorisala potencijal tržišta Kine, što je potpuno neprihvatljivo. Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja, cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača i prerađivača mlijeka, koji svoje proizvode, osim evropskim, mogu ravnopravno ponuditi i kineskim kupcima - rekao je ministar Košarac.

Kina dugogodišnji partner

On je izrazio zahvalnost i pozdravio napore ambasadora Kine u BiH Đi Pinga (Ji) na ubrzavanju aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

- Kina je naš dugogodišnji partner, sa kojim želimo jačati saradnju i povećati obim vanjskotrgovinske razmjene. To opredjeljenje potvrdio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na nedavno održanom Samitu "17 plus jedan", kada je zaključeno da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja centralne i istočne Evrope uveze robe u vrijednosti od 170 milijardi dolara, te da udvostruči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope, što je šansa za domaći poljoprivredni sektor - naglasio je Košarac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.