SLUČAJ VAKCINE

Nakaš za "Avazov" portal: Sretan sam što je Tužilaštvo BiH brzo reagiralo

Poručeno mi je da treba brže raditi neke stvari koje ne mogu da čekaju i da žele da se ovo sve provjeri i razjasni , kaže Nakaš

Piše: M. Aščić

6.4.2021

Doktor Bakir Nakaš, podnositelj prijave koju je uputio u ime više osoba a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije Covid 19 po živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine, saslušan je danas u Tužilaštvu BiH.

Postupajući tužitelj saslušao je Nakaša na a okolnosti koje su navedene u prijavi i odnose se na navode o propustima i nečinjenju odgovornih osoba i institucija, kao i nenabavljanje potrebnih cjepiva za proces imunizacije i zaštite građana od pandemije Covid 19.

Nakaš je danas potvrdio za "Avazov" portal da je dao iskaz i da je dobio poziv, kako bi pojasnio svoju krivičnu prijavu.

 - Tužioce je zanimalo iz krivične prijave koju sam podnio da protumačim na šta se ona tačno odnosila i ako imam još nešto da dodam. Moram reći da je to bio jedan fini razgovor. Sretan sam što je Tužilaštvo BiH ovako brzo reagiralo. Rekao sam im da sam se iznenadio pozivu. No, oni su se nasmijali i  poručili da treba brže raditi neke stvari koje ne mogu da čekaju. Vidio sam da žele da se ovo sve provjeri i razjasni i vidim da žele da rade - rekao nam je Nakaš.

Podsjećamo, Nakaš je 22.marta podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva.

- Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini - smatra podnositelj prijave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.