PO NALOGU TUŽILAŠTVA KS

Afera "Respiratori": I Federalni inspektori pretresaju KCUS

Federalni zdravstveni inspektorat je jutros započeo inspekcijski nadzor, kažu iz ove institucije za "Avaz"

Piše: M. Aščić

6.4.2021

Inspektori rade po nalogu Tužilaštva KS. Avaz

I inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove ušli su jutros u prostorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Ušli su po nalogu Tužilaštva KS, čiji su tužioci, zajedno s državnim i pripadnicima SIPA-e, jučer također obavili pretres ove ustanove.

- Federalna uprava za inspekcijske poslove je dana 6. aprila 2021. godine zaprimila zahtjev Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za inspekcijski nadzor i dostavljanje informacija vezanih za korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uslove i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran Covid-19 na KCUS-u.  Shodno zahtjevu, Federalni zdravstveni inspektorat je jutros započeo inspekcijski nadzor, te se očekuje da ćemo u ostavljenom roku od tri dana izvještaj o postupanju i prikupljene informacije/dokumentaciju dostaviti nadležnom Tužilaštvu, na dalje postupanje - rečeno je za "Avaz" iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Pretres su uslijedili nakon što je Kantonalno tužilaštvo formiralo predmet o dešavanjima u ovoj medicinskoj ustanovi, što su danas iz ove pravosudne institucije zvanično i potvrdili.

Aktivnosti su na KCUS-u pokrenute nakon pisma ljekara koja su se pojavila u javnosti, a u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i navoda da se respiratori „Srebrene maline“ ne mogu koristiti za liječenje Covid pacijenata.

U tužilačkom timu bili su i istražitelji Tužilaštva KS i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a cijelim postupkom rukovodio je državni tužilac Džermin Pašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.