ONLINE SASTANAK

Novalić: Pregovaramo o nabavci pola miliona kineskih vakcina

Novalić je upoznao prisutne s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku vakcina

Sa današnjeg sastanka. Vlada FBiH

Fu. M.

6.4.2021

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH.

Kantonalni premijeri, prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima u posljednjih sedam dana, ukazali su na uglavnom stagnirajuće stanje, međutim, iako nije zabilježeno značajno povećanje broja novooboljenih, sve više je pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Novalić je upoznao prisutne s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku vakcina za potrebe građana u FBiH. Naglasio je da su nabavka vakcina i pomoć zdravstvenim ustanovama prioriteti u radu Federalne vlade, te dodao da se aktivno radi na poduzimanju svih dostupnih koraka koje FBiH može učiniti u trenutnoj situaciji.

- Pored ostvarenih kontakata s određenim ambasadama direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima vakcina protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i s Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedeće sedmice trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500 hiljada kineske vakcine Sinopharm - rekao je Novalić.

Prisutni su informisani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja vakcina u BiH iz "Covax", te EU mehanizma, kako u ovom mjesecu tako do kraja drugog kvartala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.