NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Poklon prilog našim čitaocima u srijedu: Porodica i zdravlje / Šta je demencija i kako se prepoznaje

Nošenje kontaktnih leća nije povezano s većim rizikom od infekcije koronavirusa

Avaz.ba

6.4.2021

Prva priloga "Porodica i zdravlje". Avaz

Poklon prilog našim čitaocima u srijedu: Porodica i zdravlje

TEMA: Šta je demencija i kako se prepoznaje

Ugledni neuropsihijatar, Slobodan Nogo, objasnio je da se demencija javlja zbog različitih vrsta lezija centralnog nervnog sistema, koje su, pak, simptomi brojnih bolesti. Drugim riječima, senilna demencija može se razviti kao neovisna bolest. Ustaljeno mišljenje da je demencija neizlječiva duboko je pogrešno. Međutim, u kliničkoj praksi su neizlječivi slučajevi još česti.

KARDIOLOGIJA: Prof. dr. Jasmin Čaluk pojašnjava zašto se se radi bypass-operacija. Ako postoje suženja ili začepljenja na koronarnim arterijama koja nije moguće, ili nije uputno tretirati implantacijom jednog ili više stentova, a smatra se da je revaskularizacija (terapijsko prokrvljenje) neophodna, pribjegava se bypass-hirurškoj revaskularizaciji.

OFTAMOLOGIJA: Dr. Enesa Begović otkriva kako nošenje kontaktnih leća nije povezano s većim rizikom od infekcije koronavirusa. Također ističe kako zbog izuzetno bliskog kontakta s oftalmologom, pacijent i doktor šute ili govore što manje tokom samog pregleda, a najbolje je da se intervju vodi na osnovu prethodno pripremljenog anamnestičkog upitnika.

 I JOŠ: JAGODE čuvaju zdravlje srca; Bijeli luk je eliksir; Narandža poboljšava imunitet; Prirodni antibiotici iz kuhinje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.