SARAJEVO

Okončano današnje ročište Fadilu Novaliću i ostalima u Sudu BiH

Molim te provjeri ovo još jednom. Ja sam iz medija saznao za AM812A. Taj preko nas nije prešao, napisao je Novalić sekretarici Džaki

Borka Cerić

U Sudu BiH danas je okončano suđenje u predmetu „Respiratori“, u kojem su za korupcijsku aferu tešku 10,5 miliona KM optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ-a i Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline".

Danas su tužioci nastavili s ispitivanjem svjedokinje Bahre Džake, sekretarice u Uredu optuženog Novalića, koja je znala za sve ponude koje su stizale na Vladu, a među njima i one „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića.

Ona je na upit tužioca Mirze Hukeljića, odgovorila da nije greškom otišla koverta direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, "nego papir na kojem je rukom napisano "Kanada".

Potvrdila je da je u Ured Vlade FBiH stiglo više ponuda, najmanje tri i da je zadnja ponuda bila od Fikreta Hodžića i "Srebrene maline".

No, kako je rekla, ova joj se ponuda "Srebrene maline" nije činila ozbiljnom zbog čega je nije ni poslala Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

 Tek krajem maja možemo isporučiti prve količine. Ima na stanju 400 komada, cijena 90.000 KM + PDV. To je jedino što danas ima. Ovo je najbolje iz klase. Može u Sarajevu biti za sedam dana - glasi jedna od Hodžićevih poruka upućena Džaki.

Potvrdila je, također, da je u kasnijoj  korespodenciji s Hodžićem, on poslao mail u kojem navodi da Vlada mora poslati pismo namjere Kinezima, a čak je poslao i urnek pisma namjere Vlada Srbije, oko kupovine respiratora, koji su oni uputili Kini.

Džaka je ispričala da je Vlada napisala pismo i prevela na engleski, ali da je greškom, napisala 200 respiraora, a ne sto. Pismo namjere, pojasnila je naknadno Džaka, da je na prvom pismu namjere faksimil potpisa premijera Novalića koji je ona stavila jer je premijer bio zauzet.

Dodala je da je prvo pismo namjere koje je potpisano 2. aprila, ponuda bila za respiratore HC-VE003, ali da je 15. aprila potpisano drugo pismo namjere koje je donio Zoran Blagojević, vanjski konsultant premijera Novalića za odnose s javnošću. Bila je žurba i kako je rekla, ona je Novalića izvukla sa sastanka i on je stojeći samo potpisao.

Međutim , nakon što su respiratori došli u BiH 16. maja prošle godine, premijer Fadil Novalić joj u 15.30 sati šalje poruku Džaki:

 - Molim te provjeri ovo još jednom. Ja sam iz medija saznao za AM812A. Taj preko nas nije prešao-  napisao je Novalić sekretarici, a ona mu je prethodno napisala “koliko se sjećam nema ovih sto smo tražili".

Ona je, kako je rekla, zaključila da Novalić, nije znao koji su respiratori naručeni.  Džaka ga je u poruci podsjetila da je u drugom pismu namjere koje je potpisao bila ta šifra.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na