PROFESIONAL MEDIC

Kako je firma iz Srbije besplatno servisirala "Malina respiratore", pa nestala

Zanimljivo je da su iz ove beogradske kompanije odlučili besplatno instalirati uređaje, a mjesecima ubjeđivali javnost da su ispravni i pored sistemske greške, koja je odmah uočena

Uređaji instalirani pod svaku cijenu. Avaz

Piše: Miralem Aščić

7.4.2021

I dok je firma "Verlab" iz Sarajeva, prema ugovoru s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ), verificirala sporne kineske respiratore, koje je, prema uputama premijera FBiH Fadila Novalića, nabavila "Srebrena malina" Fikreta Hodžića za 10,5 miliona maraka, svi su zaboravili na kompaniju iz Srbije "Profesional Medic", koja je odlučila besplatno obaviti instalaciju i servis "malina respiratora“ u bolnicama širom Federacije.

Dobili odobrenje

Ova kompanija mjesecima je nakon toga uvjeravala javnost da su respiratori ispravni, iako je odmah, po prvoj instalaciji u Goraždu, utvrđeno da pokazuju sistemski kvar. Dva mjeseca kasnije, odnosno nekoliko dana pred početak suđenja Fadilu Novaliću, respiratori su instalirani, a kasnije i verificirani.

Firma "Profesional Medic” iz Srbije bila je zadužena i za obuku medicinskog osoblja i jedina je relevantna bila da odgovori gdje se i kako mogu koristiti, s obzirom na uputu proizvođača za šta su namijenjeni, koja im je proslijeđena.


Aparati odmah pokazali grešku. Avaz

S druge strane, iz FUCZ-a je odmah stiglo pojašnjenje: "Respiratori ’Srebrene maline’ dobili su odobrenje za upotrebu." Ovako je glasila reakcija 23. februara ove godine koju je u medije plasirala Majda Kovač, portparol Federalne uprave civilne zaštite.

Iz FUCZ-a su se tada pozvali na Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, koji je ustvrdio kako se respiratori mogu koristiti kao stacionarni i mobilni.

Međutim, u uputstvu za upotrebu respiratora, koji je Institut za mjeriteljstvo izdvojio u dopisu, nigdje nije navedeno kako su Fadilovi respiratori ACM812A za stacionarnu dugoročnu upotrebu. To su u pismu problematizirali i ljekari s KCUS-a, gdje su naveli da ovi respiratori nisu za liječenje Covid pacijenata.


Šta nedostaje

Osim toga, jasno je utvrđeno u uputama da Fadilovi respiratori nemaju ni PEEP ni HIGH FLOW funkciju, koja je ključni parametar za neometan rad.

I tokom prve instalacije u Goraždu utvrđeno je da imaju preveliku koncentraciju kisika i da ne mogu evidentirati ljudsku grešku. No, to nije spriječilo Upravu KCUS-a da respiratore postavi u Covid odjele i da na njih priključi pacijente.


Šta piše u optužnici

U optužnici Tužilaštva, a na osnovu mišljenja medicinskih vještaka, jasno stoji:

-Kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.