SKUPŠTINA KS

Upitno funkcionisanje novih ministarstava u KS, izmjene i dopune po hitnom postupku

Za ovaj prijedlog su glasala 22 zastupnika, protiv je bilo osam, a tri zastupnika su bila suzdržana

Redovna sjednica Skupštine KS. Screenshot

Piše: A. K.

7.4.2021

Zastupnici u Skupštini KS su izglasali da se po hitnom postupku treba razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Za ovaj prijedlog su glasala 22 zastupnika, protiv je bilo osam, a tri zastupnika su bila suzdržana.

Hitna procedura je predložena jer se radi o "neodložnoj potrebi da se definišu ministarstva i njihove nadležnosti, uzimajući u obzir da je objavljivanjem presude Ustavnog suda Federacije BiH dovedeno u pitanje funkcionisanje ministarstava osnovanih Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo".

Radi se o zakonu na osnovu kojeg su ukinuta pojedina ministarstva u Kantonu Sarajevo, a osnovana druga. Većina u Skupštini KS je Zakon izglasala 17. decembra, pa je on stupio na snagu već 18. decembra. Zakon nije po Ustavu KS i FBiH.

OHR rekao da se mora osigurati realizacija ustavnih nadležnosti

KS sada, na osnovu tog Zakona, ima Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade na čelu s ministricom Melikom Husić-Mehmedović i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje na čijem je čelu Naida Hota-Muminović.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kako se nekada zvalo, spojeno je sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture. Pa sada dva u jedan se zove Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na čijem čelu je Enver Hadžiahmetović.

Predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Aljoša Čampara zatražio je mišljenje OHR-a u vezi predloženog zakona, u kojem je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) istakao da je Skupština KS u obavezi da osigura kontinuirano izvršavanje svih ustavnih nadležnosti koje su dovedene u pitanje Zakonom.

- Smatram da je izvršavanje nadležnosti Kantona u resorima obrazovanja, komunalne privrede i prostornog uređenja od presudnog značaja za dobrobit građana, te stoga ne može ostati zanemarivo - naveo je Inzko.

Čampara je dodao da su presude Ustavnog suda izvršne i da se trebaju odmah ispuniti. Ministrica pravde KS  Lejla Brčić kazala je da donošenje zakona u redovnom postupku donosi posljedice po KS.

- Donošenje zakona u redovnom postupku moglo bi donijeti štete i posljedice po KS i dovodi u pitanje prava građana. U ovom momentu se ne donose drugostepna rješenja. Ne mogu se osigurati studenti i učenici jer ne postoje resorna ministarstva itd. Presuda Ustavnog suda FBiH upućuje na zaključak da je potrebno po hitnom postupuku primijeniti presudu, da su smatrali da treba ostaviti više mjeseci ostavili bi takav rok. I OHR je rekao da moramo što prije osigurati realizaciju ustavnih nadležnosti - kazala je Lejla Brčić, ministrica pravde KS.

Podijeljenja mišljenja

Mahir Dević iz SDA kazao kako se opet krši Ustav te da se ovakva presuda ne može uređivati po hitnom postupku, što je eksplicitno navedeno i u presudi.

Zvonko Marić iz SBB-a kazao je kako su radnici ovih sektora taoci ovakvog načina postupanja. Upitao je da li će iko snositi odgovornost oni koji su ih doveli u ovu situaciju.

- Mi iz SBB-a smo glasali zbog procesa da ne bi stali, vjerujući da je sve po zakonskim propisima i u skladu s ustavom. Odgovornost je na predlagaču jer mi nismo učestvovali u svemu tome ni na koji način - kazao je Marić.

Sead Milavica iz DF-a kazao je kako neće podržati prijedlog hitne procedure.

- Brzina je đavolji posao, to se pokazalo u donošenju ovog zakona. Šteta će se pokazati na kraju, a mislim da će biti velike i trebat će ih utvrditi - kazao je Milavica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.