SKUPŠTINA KS

Brčić: Zakoni se mogu donositi po hitnom postupku, Marjanović: Komisija podržava prijedlog

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo odlukom zastupnika u Skupštini KS upućen je u hitni postupak

Piše: A. K.

7.4.2021

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić odgovara na pitanja zastupnika. Screenshot

U toku je sjednica Skupštine KS. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo odlukom zastupnika u Skupštini KS upućen je u hitni postupak. 

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je kazala da je godinama postojala intencija da se Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS razdvoji, jer je obuhvatalo pet resora.

- Zakoni se mogu donositi po hitnom postupku, ovo nije prvi koji se donosi na taj način - kazala je Brčić.

Zastupnik Damir Marjanović, koji je ujedno predsjednik Komisije za obrazovanje i nauku, kazao je da Komisija podržava prijedlog Zakona. Dodao je da Komisija smatra da se rad Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, koje je nastalo spajanjem dva ministarstva, treba pratiti godinu dana, te ukoliko ne bude funkcioniralo na zadovoljavajućem nivou da se razmisli o ponovnoj podjeli na dva ministarstva.

Zastupnik SDA u Skupštini KS, Mahir Dević je kazao ukoliko se izglasa novi Zakon da očekuje da se imenuju i novi ministri.

- Ako su neustavna stara ministarstva, onda su neustavni i stari ministri - rekao je Dević.

Haris Zahiragić, zastupnik SDA, uputio je aplel ministrima da ne dozvole da snose krivične posljedice i da ništa ne potpisuju dok ih Vlada KS ponovo ne imenuje. 

- Nezapamćeno je da jedan kanton svojim odlukama napravi ustavnu krizu - rekao je Zahiragić i dodao da je Kanton Sarajevo blokiran.

Zastupnik DF-a, Sead Milavica kazao je da su građani KS  najbitniji u svemu i da se ne smije desiti da učenici ne mogu upisati srednju školu u septembru ili da se ne mogu izdavati uvjerenja o položenom vozačkom ispitu.

- Ovakav zakon nam treba da rasteretimo obrazovanje - rekao je Milavica.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.