REAKCIJE

"BH Gas": Hadžialjević je potpisala aneks zbog kojeg smo plin platili skuplje za 3 miliona dolara

Aneks sa „Gazprom Exportom“ potpisala upravo Hadžialjević

E. H.

Direktor "BH Gasa" Jasmin Salkić

Foto: Arhiv


Kompanija „BH Gas“saopćenjem reagirala je na navode koje je danas iznijela direktorica „Energoinvesta“ Bisera Hadžialjević.

- Shodno tome, kako je dalje istaknuto, trošak kupljenog plina za januar 2021. godine zbog neprelaska na „Turski tok“ je bio veći za 1.073.227 američkih dolara. Kada je riječ o trošku kupljenog plina za februar 2021. godine također zbog neprelaska na „Turski tok“ trošak je bio veći za 937.701 američkih dolara. Za prošli mjesec (mart) taj trošak je bio veći za 987.800 američkih dolara. Ukupno, FBiH je u prethodna tri mjeseca platila plin skuplje za 2.998.729 američkih dolara zbog transporta Mađarskom rutom, nego što bi tu istu količinu platila da je već od 1. januara 2021. godine prešla na Turski tok. Za mene je taj podatak zaista poražavajući – kazala je danas Hadžialjević.

Iz „BH Gasa“ su poručili da ne mogu da vjeruju dokle „ide sljepilo gospođe Hadžialjević“.

- To pokazuje činjenica da je aneks sa „Gazprom Exportom“ potpisala upravo Hadžialjević i istim precizirala da za prva tri mjeseca primopredaja gasa će biti upravo na mađarskoj ruti. Pa ako je to za nju poražavajući podatak onda možete misliti koje je ovo iznenađenje za „BH-Gas“. Hadžialjević potpisala navedeni aneks, svojevoljno pristala da plati više, i sada izražava čuđenje na ono što je potpisala. „BH-Gas“ to nije potpisao i molimo sve istražne organe da se pozabave sa ovih 3.000.000 dolara na koje je „Energoinvest“ pristao – navodi se u saopćenju koje potpisuje direktor "BH Gasa" Jasmin Salkić.

NA VRH

Podijeli članak na