OTKRIVAMO DETALJE

Ko je Bakirovom Novaliću iz SIPA-e poslao službenu zabilješku koju mu je isprintala sekretarica Bahra

Svjedokinja Džaka 26. juna prošle godine komunicirala s premijerom Novalićem, čiji broj je tada u telefonu memorisala pod imenom “Sana N"

Novalić i Džaka: Novalić poslao, Džaka isprintala. Avaz

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

9.4.2021

Kako se odvija sudski proces u korupcijskoj aferi teškoj 10,5 miliona maraka za nabavku 100 respiratora iz Kine, u kojoj je prvooptuženi premijer Federacije BiH Bakirov Fadil Novalić (SDA), tako se polako i odmotava klupko očiglednog kriminala, u kojem je u startu postojao precizan dogovor da firma "Srebrena malina" u vlasništvu optuženog Fikreta Hodžića dobije ovaj posao.


Podsjećanja radi, riječ je o firmi koja se bavi preradom malina i koja u tom trenutku nije imala ni dozvolu za uvoz medicinske opreme, koju izdaje Agencije za lijekove BiH.


Potvrdili i svi saslušani svjedoci

Da je riječ o smišljenoj nabavci do sada su potvrdili i svi saslušani svjedoci Tužilaštva BiH, ali i viber prepiske optuženih i svjedoka. Jedina, koja je se ničega nije sjećala, iako su ponude stizale na njen sto je Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Bakirova supruga.


Novi detalj, koji je prekjučer promakao mnogima u sudnici Suda BiH jeste prikazana na grafoskopu službena zabilješka iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, koja je završila tokom otvaranje istrage protiv premijera, u njegovom mobitelu. Tačnije, radi se o službenoj zabilješci o finansijskim transakcijama, koju mu je neko iz ove policijske agencije i poslao, kako bi se s njom upoznao.


Tužioci su u sudnici tokom svjedočenja Novalićeve sekretarice Bahre Džake pitali svjedokinju za ovaj dokument, ali Sud BiH nije dozvolio da se zabilješka pročita, uz konstataciju tužiocu da je ovaj dokument trebalo priložiti kada su tražene mjere zabrane.


Ova zabilješka otkriva mnogo toga a priložena je advokatima uz optužnicu  kao dokaz br. 11, nakon vještačenja Novalićevog mobitela i analize koju je SIPA poslala Tužilaštvu BiH. 


Zanimljivo je da "neko iz SIPA-e", ovu zabilješku, na kojoj je potpisan Damir Vranešić, šef finansijsko obavještajnog odjeljenja, što je tajni podatak, poslao na mobitel premijeru Novaliću, ali se on kasnije mobilnog uređaja riješio, uz obrazloženje da uvijek mijenja mobitele, što je priznao na zapisniku. 


Ali, interesantno je da je mobitel zamijenio u Austriji, u jeku pandemije, kada se skoro nije moglo ni putovati.


Upravo ovu zabilješku, koja je bila tajni dokument a iz koje je jasno da je premijer dobivao tajne podatke iz SIPA-e, Novalićeva sekretarica Bahra Džaka je po uputama premijera kasnije i isprintala. 


Džaka, kojoj je priložena prepiska u Sudu, nije se mogla sjetiti ovog dokumenta, ali je otkrila jednu nevjerovatnu informaciju, "da je i ona zamijenila svoj mobitel nakon otvaranja istrage".



Telefonski broj premijera

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića svjedokinji Džaki, kojim imenom je ona telefonski broj premijera Novalića memorisala u svoj mobitel i putem koliko je telefonskih brojeva komunicirala s njim, u prvi mah je odgovorila "da misli da je premijer u njenom telefonu memorisan kao "premijer Fadil Novalić".


Međutim, nakon što je tužilac Hukeljić prikazao viber prepisku, ispostavilo se da je Džaka 26. juna prošle godine komunicirala s premijerom Novalićem, čiji broj je tada u njenom telefonu bio memorisan pod imenom “Sana N.”


Džaka je priznala "da je uzela neke inicijale članova porodice" i pod tim imenom memorisala premijerov broj. 


Upravo je u toj prepisci bila službena zabilješka Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od 29. maja prošle godine što je dokaz curenja tajnih podataka iz SIPA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.