ISPOVIJEST

Elna Pašagić: Muž je molio Sebiju da ga spasi, ona mu je na dan smrti odgovorila "šta bi ti htio"

Čula sam da je direktorica Izetbegović ismijavala moje izjave l Na dan kad je preminuo, ona mu je napisala: „Šta bi ti to htio, da ti žena legne pored tebe i da te njeguje“

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

8.4.2021

Sebija Izetbegović, Šefik i Elna Pašagić. Avaz

Elna Pašagić, supruga dr. Šefika Pašagića, preminulog epidemiologa, prvog ljekara u BiH koji je preminuo od koronavirusa, u ispovijesti za „Dnevni avaz“ ispričala je šokantne detalje iz njegovog posljednjeg dana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Jučer se navršila tačno godina od dženaze dr. Pašagića.


Elna Pašagić: Učestvuje u kolektivnoj tužbi četiri porodice. Avaz

Četvero djece

- Godinu nakon smrti mog supruga istraga koja je pokrenuta nije urodila plodom. Ništa se po tom pitanju nije ni počelo, osim što smo dali izjave u Tužilaštvu KS. Prošla je godina, niko nas nije kontaktirao. Niko me nije pozvao ni pitao barem za djecu, kojih je ostalo četvero. Prije deset dana preminuo je i otac mog rahmetli supruga. Tragedija, četvero malodobne djece je ostalo, imaju od 12 do 16 godina - kazala je Pašagić.


Dodala je da je već pokrenula aktivnosti da se pridruži kolektivnoj tužbi građana protiv KCUS-a te pojasnila da već učestvuje u kolektivnoj tužbi četiri porodice koje su izgubile svoje bližnje.


- Moj suprug je u KCUS primljen 1. aprila 2020. i oni nisu na vrijeme reagirali. Tek je 3. aprila počeo primati terapiju za koju su oni smatrali da mu je potrebna. Niko me nikad nije kontaktirao iz KCUS-a. Čak sam čula da je direktorica Izetbegović ismijavala moje izjave - istakla je Pašagić.


Rahmetli dr. Šefik Pašagić: Prvi ljekar u BiH koji je preminuo od posljedica koronavirusa. Avaz

Kaže da je Sebija Izetbegović bila studentska prijateljica njenog supruga.


- Družili su se dok su studirali. Imam njegov mobitel kod sebe, Tužilaštvo KS nikad nije uzelo taj mobitel da pogleda, a tu ima prepiska mog supruga i Sebije Izetbegović. Ona mu je pisala poruke, u smislu: „Mi imamo sve u Kliničkom centru, ništa se ne sekiraj.“ Onda je drugu poruku napisala na dan kad je preminuo: „Šta bi ti htio?“ On je samo napisao: „Molim te, kolegice Seko, molim te, molim te, pomozi, ja umirem, a znaš da kod kuće imam četvero djece.“ Ona mu je napisala: „Šta bi ti to htio, da ti žena legne pored tebe i da te njeguje?“ Onda je on na to napisao: „Vjeruj mi, znaš kakva sam osoba. Šest sati imam temperaturu, a niko mi nije ušao u sobu, molim te, vjeruj mi.“ To joj je posljednje napisao, a ona mu je na to odgovorila: „Znamo mi šta radimo, budi strpljiv, ne može se ulaziti svakih šest sati u izolatorij“ - ispričala nam je Pašagić.


Dodala je da je njen suprug ležao u hodniku 12 sati iako je trebao biti hitno hospitaliziran.


Izetbegović: Ne može svakih šest sati neko ulaziti u izolatorij. Arhiv

Adekvatna pomoć

- I kad je hospitaliziran, nije dobio adekvatnu pomoć. Treba naglasiti da, kad je primljen na Podhrastove, tad je ukupno bilo sedmero pacijenata u tom izolatoriju. I zamislite da neko tad kaže da se ne može svakih šest sati ulaziti u izolatorij - ispričala je Pašagić.

Dr. Šefik Pašagić preminuo prošle godine, dženaza obavljena 7. aprila. Avaz

Poruke predate Tužilaštvu KS

Prema riječima Elne Pašagić, sva dokumentacija, uključujući i isprintane poruke Sebije Izetbegović, predata je Tužilaštvu KS.

- Trebali su uraditi medicinsko vještačenje, da se utvrdi je li na vrijeme dobio terapiju i je li ona bila adekvatna. Međutim, to se nije dogodilo. To se jednostavno zataškalo. Niko me nije kontaktirao u vezi s ovim predmetom. Dostavila sam dokaze da je on bio zdrav, jer na KCUS-u pričaju da je preminuo zbog drugih bolesti, a ne koronavirusa - naglasila je Pašagić.


Opća bolnica

- Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ je hotel s pet zvjezdica u poređenju s Podhrastovima, a znam to jer su kroz tu bolnicu prošle suprugove sestra i majka. U ovako teškoj situaciji svu njegu su dobile na vrijeme, svako sat imale su kontrolu - kaže Elna Pašagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.