SLAO PORUKE

Straživuk oslobođen krivice za prijetnje smrću sutkinji, kaže da se udvarao

U jednoj poruci je napisao: "Šta je, frka, prepala si se? Sve znam, gdje ti radi kćerka, a onim s logordom dat ću devetku. Sve ću vas pobiti!"

Siniša Straživuk. Agencije

Piše: O. Ma.

8.4.2021

Okružni sud u Banjoj Luci izrekao je oslobađajuću presudu Siniši Straživuku (52) po optužnici za prijetnje smrću sutkinji tog suda Snježani Kudrić.

Presudu je izrekao predsjednik vijeća Blagoje Dragosavljević navodeći da je nesumnjivo utvrđeno da je Straživuk komunicirao sa sudijom Kudrić, ali da poruke koje je slao ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju.

- Karakter prijetnje imala je poruka "poboću vas sve", što svakako znači "pobiću vas sve". Međutim, kada se ta poruke dovede u vezu sa ostalima i kada se analizira cijela komunikacija onda je ona lišena ozbiljnosti i ne predstavlja prijetnju - rekao je Blagojević.

Dodao je da je optuženi poslao više poruka koje izražavaju naklonost, te ne predstavljaju prijetnju. Optužnicom Straživuku je na teret stavljeno da je 3. novembra 2018. godine sudiji slao poruke preko Viber aplikacije, što je ona shvatila kao ozbiljne prijetnje. 

Kako saznajemo Straživuk je Kudrićki, između ostalog, napisao: "Gdje si ljubavi, čekam te". Nedugo zatim je napisao i sljedeće: "Šta je, frka, prepala si se? Sve znam, gdje ti radi kćerka, a onim s logordom dat ću devetku. Sve ću vas pobiti!". Odbrana je tvrdila da se optuženi udvarao sudiji, te da je sve bila šala, a ne prijetnja. Straživuk je u sudnici rekao i da ga je sudija jednom porukom pitala: "Je li ovo udvaranje ili prijetnja?", te da je odgovorio - udvaranje.

Inače, Straživuk je jedan od sedam optuženih u predmetu "Trezor" koji se terete da su kao zločinačko udruženje izvršili više oružanih pljački u kojima je ukradeno više od dva miliona maraka. Upravo je u tom predmetu Snježana Kudrić bila predsjednica vijeća, a nakon "komunikacije" sa Straživukom ona se izuzela iz tog slučaja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.