LEGENDARNI GENERAL

Građani se na društvenim mrežama emotivnim porukama opraštaju od Jovana Divjaka

Brojne ličnosti su se oprostile od čika Jove, kako su ga od milja zvali

A. Ka.

Jovan Divjak

Foto: Agencije


U Sarajevu je jučer u 84. godini preminuo legendarni general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Brojne ličnosti su se oprostile od čika Jove, kako su ga od milja zvali.

I društvene mreže su preplavile emotivne poruke građana Bosne i Hercegovine.

- Počivaj u miru generale, neka ti je laka bosanska zemlja - samo su neke od mnogobrojnih poruka.

Podsjećamo, Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Kasnije je također završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu. Rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U Parizu je na francuskom jeziku objavljena knjiga njegovih razgovora pod naslovom "Sarajevo mon amour" (Sarajevo moja ljubavi). Divjak je bio jedan od osumnjičenih od strane MUP-a Republike Srpske za napad 3. maja na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. marta 2011. godine u 20 sati na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju. 29. jula 2011. godine austrijski sud odbija zahtjev Srbije za izručenje i oslobađa Jovana Divjaka.

Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju "Obrazovanje gradi BiH". Ovo udruženje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju. Suprotstavio se srpskoj propagandi u manipuliranju srpskim žrtvama u Sarajevu, odbivši svaku pomisao na masovna stradanja Srba, ističući da su Srbi u Sarajevu pretežno stradali od srpskih granata, a da nad Srbima nije vršen planski ili sistematski zločin.

Više o temi Jovan Divjak

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na